Lenita Toivakka (Hovedindlæg)

Information

Type
Hovedindlæg
Talenummer
285
Talerrolle
Finlands samarbejdsminister
Dato

Herr president, våra kära nordiska vänner! Nordiska ministerrådet värdesätter att Nordiska rådet är intresserat av regeringssamarbetets EU-relaterade aktiviteter. EU-politiken är en integrerad del av de enskilda ländernas nationella politik, naturligtvis speciellt för de tre länder som är EU-medlemmar. Nordiska ministerrådet fäster också stor uppmärksamhet vid EU-politiken och vid hur de nordiska länderna gemensamt kan få inflytande och påverka beslutsprocessen i EU.

De enskilda länderna har olika anknytning till EU och därför också olika samarbetsformer. På grund av det här har det inte gjorts en egentlig gemensam EU-politik för ministerrådets arbete. Också av denna orsak har Nordiska ministerrådets EU-relaterade aktiviteter utgångspunkt i ett praktiskt samarbete mellan ministerrådet och EU på områden som är av gemensamt intresse och där det finns en nordisk nytta i samarbetet. Den koordinationen i EU-frågor som sker under överinseende av ministerrådet är därför en oformell koordination.

I samband med den pågående moderniseringsprocessen i Nordiska ministerrådet har samarbetsministrarna beslutat att rekommendera till fackministerråden att de bör överväga möjligheten att öka samarbetet på tjänstemannanivå vad gäller implementering av ny EU-lagstiftning och andra internationella instrument. Detta arbete har påbörjats hösten 2014.

Nordiska ministerrådets EU-relaterade aktiviteter tar i dag plats i flera fackministerråd samt i ministerrådets närområdespolitik, som ligger under samarbetsministrarna. I närområdespolitiken är även fackministerråd och ämbetsmannakommittéer involverade.

I fackministerråden ligger fokus på informationsutbyte om de nordiska ländernas nationella positioner i förhållande till direktivförslag i EU. Detta kan hjälpa till att förebygga att gränshinder uppstår mellan de nordiska länderna, till exempel på arbetslivsområdet.

Med etableringen av Gränshinderrådet kommer det under följande år att fästas mer uppmärksamhet vid EU-samarbetet och den inre marknaden. Gränshinderrådet ska sträva till att länderna inte skapar nya gränshinder i samband med ny eller ändrad nationell lagstiftning eller EU-reglering.

Inom EU:s regionalpolitik har de nordiska länderna arbetat tillsammans för att styrka sina gemensamma intressen. Här är utbyte av erfarenheter, kunskapsutveckling och utveckling i gränsområdena viktiga element både för de nordiska ländernas och för EU:s regionalpolitik.

På utbildningsområdet har Nordiska ministerrådet under 2013 genomfört en omfattande undersökning av yrkeskompetenskvalifikationer, vilken ledde till en ökad koordination mellan de nordiska länderna gällande implementeringen av EU:s direktiv på området.

Också de nordiska institutionerna har EU-relaterade aktiviteter i form av projekt, vilkas resultat används i EU-sammanhang och vilka ger de nordiska länderna möjlighet till gemensam profilering tillika som de utvecklar kontakterna till EU:s institutioner.

Vad gäller ministerrådets internationella samarbete är samarbetet med EU nära på utvalda områden. Ministerrådets Vitrysslandsaktiviteter har sedan 2005 genomförts i nära samarbete med EU. Även ministerrådets arbete med EU:s Östersjöstrategi bidrar till att styrka samarbetet med EU:s institutioner. Ministerrådet har under den senaste tiden varit speciellt aktivt i arbetet med kultur och hållbar utveckling samt inte minst med bioekonomi. Ministerrådet arbetar med konkreta insatser inom bioekonomin riktade mot speciellt Arktis och Östersjöregionen och levererar genom det nordiska samarbetet centrala bidrag till den europeiska utvecklingen av en hållbar bioekonomi. Åtgärderna har lett till ökat samarbete mellan Nordiska ministerrådet och EU-kommissionen. Ur den skriftliga redogörelsen till Nordiska rådet framgår det att det i dag finns en betydande koordination av EU-frågor som sker under överinseende av Nordiska ministerrådet. Därutöver är ministerrådet och dess institutioner involverade i en hel massa EU-relaterade aktiviteter och konkreta projekt. Som nämnt önskar samarbetsministrarna att fackministerråden i framtiden ska ha större fokus på EU-frågor. Denna fråga kommer att vidareutvecklas nästa år, till och med på följande nordiska rådets temasession som jag har hört möjligen kan ta plats i Bryssel i mars. Tack!