Axel Jonsson (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
261
Person
Talerrolle
Mittengruppens talsperson
Dato

Tack så mycket, fru president! EU och Europa är ett fredsprojekt i allra högsta grad. Det har betonats många gånger under debatten i dag. Men lever EU och lever Europa upp till detta i dagens läge? Jag tror att det är många med mig som har förvånats och varit häpna över den passivitet som Europa och Norden har uppvisat den senaste månaden gentemot den konflikt som blossat upp i Katalonien. När äldre damer går för att rösta en söndag och möts med batonger och polis så är det många som reagerar.

När ett minoritetsfolk söker dialog och möts av att få sitt självstyre nedmonterat, av att berövas sina medier och sitt självbestämmande, då är det klart att det är många som reagerar. När ett folk fredligt kämpar för rätten att välja sin framtid och får sina politiska ledare fängslade så väcker det reaktioner. Och frågan vi ska ställa oss är: Är detta verkligen vårt Europa i dag som vi vill se? Nej, i varje fall inte mitt. Jag menar att Europas passivitet och EU:s passivitet i den här frågan riskerar att öka konflikten, att öka splittringen och riskerar att bryta freden.

Hundra år av europeiskt fredsbygge som har byggt på principen om folkens rätt till självbestämmande. Har vi glömt bort den principen i dagens Europa? Jag hoppas verkligen inte det. Det är ingen slump att vi i FN:s konventioner om medborgar- och politiska rättigheter, om de ekonomiska, sociala, kulturella rättigheterna, i den första artikeln hittar en skrivning som säger att alla folk har rätt till självbestämmande. Med stöd av denna rätt får de fritt bestämma sin politiska ställning. Det är ingen slump, så har vi byggt våra inbördes relationer i Europa i dagens läge.

Jag menar att om vi menar allvar med Norden som en aktiv fredsmedlare i dagens värld så kan vi inte låta bli att också ta oss an denna konflikt som pågår i Katalonien i dag. Vill vi vara de fredsmedlare vi utger oss för att vara så måste vi kräva medling i denna konflikt. Vägrar den spanska staten och katalanerna att i det här fallet medla, katalanerna har öppnat och sträckt ut handen till fredsmedling, då bör de nordiska länderna erkänna den katalanska staten. Vi måste sätta press på den spanska staten att komma till dialog, att komma till förhandlingsbordet för att få konflikten löst. Det är mitt budskap till Nordiska rådet i dag. Tack fru president.