123. Bente Stein Mathisen (Replik)

Information

Type
Replik
Talenummer
123
Talerrolle
Konservative gruppe
Dato

Jeg takker også for redegjørelsen.

Grensehindringer er kanskje noe av det aller viktigste vi jobber med i Nordisk råd. Velferdsutvalget hadde et lunsjseminar nå på mandag, sammen med NordForsk, med fokus på muligheter og utfordringer innen norsk helsedataforskning. Og vi har faktisk ganske mange grensehindringer også på helseområdet som vanskeliggjør forskning og kliniske studier i Norden, selv om vi kanskje har noen av verdens beste helseregistre, med veldig mye god data som vi ikke utnytter godt nok.

Fagmiljøene ber oss gjøre noe med dette. Blant annet kan det å etablere en felles nordisk komité for etisk godkjenning av kliniske studier være et skritt på veien. Vi fra konservativ gruppe har et forslag om det i morgen - og det ber altså fagmiljøene oss om å gjøre. For nå må man søke i hvert enkelt land, og det vanskeliggjør det å få etablert gode kliniske studier innen helseforskning.

Så jeg ber samarbeidsministrene om å løfte denne saken, så vi kan få til en raskere behandling av slike søknader, som vil komme hele befolkningen vår til gode.