Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Sjukförsäkring för finska studerande

Finska studerande som studerar i ett annat nordiskt land får inte sociala trygghetsförmåner från Finland vid längre tids sjukdom.

Information

Serienummer
14-098
Berørte lande
Finland
Kategori
Social och hälsa
Status
Løst
Prioriteret af grænsehindringsrådet
Nej

En finsk studerande kan vid längre tids sjukdom få sjukdagpenning från Finland enligt finsk nationell lagstiftning. Det är nationell lagstiftning i varje nordiskt land som avgör om studerande kan ha rätt till sjukdagpenning/sociala trygghetsförmåner. Detta betyder att en finsk studerande som skulle ha fått sjukdagpenning från Finland om han eller hon studerade i Finland, eventuellt inte får några förmåner i studielandet där han eller hon är folkbokförd och socialförsäkrad enligt artikel 5.1 i den nu gällande Nordiska konventionen om social trygghet. Enligt artiklarna 1.1.6 och 5.1 är folkbokföringslandets lagstiftning tillämplig för dem som inte är eller har varit anställda eller egenföretagare i den mening som avses i förordning 1408/71.

Studenter omfattas av personkategorin i förordning 1408/71 men förordningen innehåller inga särskilda lagvalsregler för studerande eller icke-förvärvsaktiva. Enligt förordningen ska bosättningslandets regler gälla för dem som omfattas av förordningen om ingen av de speciella lagvalsreglerna i förordningen gäller i det aktuella fallet. Varje land bestämmer vem som anses vara bosatt i landet. I den nordiska konventionen om social trygghet finns i artikel 5.1 en lagvalsregel för icke-förvärvsaktiva personer såsom nordiska studenter som studerar i ett annat nordiskt land. Nordiska konventionen har företräde i förhållande till nationell lagstiftning och enligt konventionen avgör folkbokföringen vilken lagstiftning är tillämplig för studerande och andra personer som inte är eller har varit förvärvsaktiva.

Alla de nordiska länderna anser att personer som är folkbokförda i ett nordiskt land är sjukförsäkrade och har rätt till hälsovård där. Studenter och andre icke-förvärvsaktiva får därför hälsovård på samma villkor som andra bosatta och folkbokförda i landet. I de andra nordiska länderna än Finland kompenserar man studerandens inkomstbortfall vid sjukdom genom studiestödsystemet. Finland och till viss del Island har ett system där även studerande får vanlig sjukdagpenning vid sjukdom. När finska studerande enligt Nordiska konventionens artikel 5.1 har omfattats av studielandets lagstiftning har de inte kunnat få sjukdagpenning från Finland eftersom Finlands lagstiftning inte har varit tillämplig. När de har fått studiestöd från Finland har de inte kunnat få den kompensation som studerande i studielandet får.

Gränshindret motsvaras av nr B4 i rapporten "Gränshinder i Norden på social- och arbetsmarknadsområdet" (Nord 2012:002).

Løsningsforslag

Detta gränshinder har lösts med tillämpning av förordningen 883/2004. Eftersom förordningen 883/2004 även innehåller lagvalsregler för icke-förvärvsaktiva, anser Finland att studerande som studerar i övriga nordiska länder fortfarande kan anses vara bosatta i Finland enligt förordningen 883/2004. Därför får de även sjukdagpenning från Finland vid sjukdom. Detta gränshinder kommer att lösas i förhållande till Norge och Island när förordningarna 883/2004 och 987/2009 blir tillämpliga även i dessa länder.