Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordisk expertpanel bekämpar sexistiskt näthat

11.03.16 | Nyhed
Expertpanel sexistiskt näthat
När de nordiska jämställdhetsministrarna åker till New York på måndag för att delta i FN:s kvinnokommission, CSW, har de med sig fem experter på sexistiskt näthat.

"Om vi inte säkrar kvinnors rätt att tala utan rädsla för trakasserier, kommer den kvinnliga frigörelsen aldrig att bli verklighet", säger Emma Holten, feminist och aktivist.

Sexistiskt näthat är en ny form av våld, främst riktat mot kvinnor och flickor, och är ett uttryck för motståndet mot jämställdhet mellan könen.

Att hitta verktygen för att bekämpa det sexistiska näthatet står högt på de nordiska jämställdhetsministrarnas  samarbetspolitiska agenda. De nordiska regeringarna har kallat samman en panel av experter som på olika sätt arbetar med att utforska och bekämpa näthatet.  

Våld mot kvinnor har spillt över till den digitala sfären. Nakenbilder som sprids utan samtycke, så kallad hämdporr, får förödande konsekvenser för den som drabbas. I extrema fall leder det till självmord. Men det är inte nakenheten som dödar de här kvinnorna, utan förövarnas grymhet, skambeläggande och fördömande

Parlamentariker och journalister

Genom att ta med expertpanelen till FN-mötet CSW, Commission on the status of Women nästa vecka, söker de nordiska jämställdhetsministrarna internationellt samarbete i en brännande aktuell jämställdhetsfråga.

I expertpanelen ingår

  • Redaktören Emma Holten från Danmark som blev feministisk aktivist efter att hon utsatts för hämdporr
  • Parlamentarikern Nasima Razmyar, tidigare flykting från Afghanistan, numera finsk politiker som utsatts för organiserade hatkampanjer för sitt engagemang i flyktingfrågor
  • Projektledaren Johnny Lindqvist, koordinator för No Hate speech Movement  i Sverige
  • Juristen och forskaren Anine Kierulf, verksam vid Norwegian Centre for Human Rights
  • Författaren och journalisten Thordis Elva, vars kamp mot köns-baserat våld och hämndporr ledde till nomineringen Årets Kvinna 2015 i Island.

Enligt den internationella forskningen har nätkränkningar en tydlig och viktig könsdimension. Kvinnor blir utsatta för sexualiserat hat och hot om våldtäkt - för att de över huvud taget syns och hörs i debatten. Män blir sällan utsatta för samma typ av sexualiserade kränkningar via nätet.

Förödande konsekvenser

- Våld mot kvinnor har spillt över till den digitala sfären. Nakenbilder som sprids utan samtycke, så kallad hämdporr, får förödande konsekvenser för den som drabbas. I extrema fall leder det till självmord. Men det är inte nakenheten som dödar de här kvinnorna, utan förövarnas grymhet, skambeläggande och fördömande, säger Thordis Elva.

Näthatet begränsar kvinnors möjligheter att skriva, arbeta och uttrycka sina åsikter i internetmiljön, och minskar kraftigt kvinnors handlingsutrymme i den digitala världen.

Det får konsekvenser för demokratin.

- Ett centralt skäl till att skydda yttrandefriheten är att den gynnar mångfalden av åsikter. Hatiska och sexistiska kommentarer tystar kvinnor och bidrar inte till en sådan mångfald. Om du vill ha en välsorterad marknad av idéer, hejda ditt hat, säger Anine Kierulf.

 

Expertpanelen deltar på CSW i eventet Fighting sexism and hate speech online – a Nordic panel of experts i FN:s högkvarter den 18 mars kl 11.30-12.45, lokal tid.

Debatten modereras av journalisten Johanna Korhonen från Finland.

Debatten är möjlig att följa via webb-cast, både i realtid och i efterhand:

  •  FN:s webb-tv 

Experterna är tillgängliga för kortare intervjuer direkt efter eventet, eller efter överenskommelse, se Kontakter nedan.