199. Jens Stoltenberg (Svar på replik)

Information

Type
Svar på replik
Talenummer
199
Talerrolle
NATO
Dato

Noen av de aller vanskeligste beslutningene vi tar som politiske ledere, enten det er i enkeltland eller det er i NATO som allianse, er: Når skal vi bruke militærmakt, og når skal vi ikke bruke militærmakt? Begge beslutningene er vanskelige. Jeg var aktiv i politikken i Norge da verdenssamfunnet kritiserte Vesten for ikke å bruke militærmakt og for ikke å gripe inn da vi så folkemordet i Rwanda på 1990-tallet, eller da vi så massakren i Srebrenica noen år senere. Da var nok feilen at vi satt stille og ikke gikk inn med tung militærmakt for å hindre de overgrepene.

Så har vi brukt militærmakt f.eks. på Balkan, i Bosnia-Hercegovina og i Kosovo. Jeg mener det var klart riktig. Jeg mener også det var riktig og nødvendig, etter at vi hadde sett et terrorangrep organisert fra Afghanistan der nesten 3 000 mennesker ble drept, å bruke militærmakt for å bekjempe Al Qaida i Afghanistan.

Så er det også helt sikkert ganger det var galt – f.eks. mener jeg det var galt i 2003, det mente jeg da og det mener jeg nå, å bruke militærmakt mot Irak. Og det er alltid lettere etterpå å vurdere når det var riktig og når det var galt å bruke militærmakt. Mitt eneste budskap til deg er at det å tro at vi aldri skal bruke militærmakt, at vi f.eks. skulle avstått fra å bruke militærmakt i Afghanistan mot Al Qaida, eller for den saks skyld mot IS i Irak og Syria, mener jeg er galt. Vi kan ikke sitte og se på IS operere slik som de gjorde i Irak og Syria – kontrollere et område like stort som Storbritannia, 8 millioner mennesker, organisere angrep mot oss – uten at vi reagerer.

Så er alltid problemet: Når skal man avslutte? Vel, vårt hovedmål i Afghanistan var å hindre terror, og det har vi hindret ved å bekjempe Al Qaida, og det har vi hindret ved at det i de 20 årene ikke har vært noen terrorangrep mot våre land organisert fra Afghanistan. Så må vi, etter at vi nå har trukket oss ut, fortsette å prøve å trygge det. Det blir ikke lett, men det er ikke det samme som å si at det var galt at vi gikk inn for å stoppe terrororganisering fra Afghanistan.