Paavo Arhinmäki (Svar på replik)

Information

Type
Svar på replik
Talenummer
247
Talerrolle
Nordisk Grøn Venstre
Dato

Arvoisa rouva puheenjohtaja! Ydinasevaltioista suurimmat ovat tietenkin Venäjä ja Yhdysvallat. Nimenomaan ydinasekysymys on niin tärkeä myös pohjoismaiden näkökulmasta, koska Itämeren alueella on myös ydinaseita. Sen lisäksi tietysti on vanhoja ydinasevaltioita, kuten Iso-Britannia ja Ranska, mutta ongelma on se, että ydinsulkusopimuksesta huolimatta ydinaseet ovat levinneet. Mainitsin Pohjois-Korean. Israel ei sitä virallisesti myönnä, mutta kaikki pitävät itsestään selvänä, että siellä on ydinaseita. Sitten ovat Pakistan, Intia ja niin edelleen.

Kysymys on siitä, että jos me haluamme toimia ydinaseita vastaan, meidän pitää olla suoraselkäisiä, meidän pitää olla loogisia ja meidän pitää olla tiukkoja. Sen vuoksi kaikkien maiden pitää allekirjoittaa sopimus, joka kieltää ydinaseet. Ydinsulkusopimus ei ole tätä ongelmaa ratkaissut.

Tällä hetkellä suurin piirtein kaikki muut maat ovat tämän allekirjoittaneet paitsi ne maat, joilla on ydinaseita tai jotka ovat ydinasevaltioiden läheisiä liittolaisia. Tähänkö joukkoon me haluamme Pohjoismaina kuulua vai joukkoon, joka todella hakee ydinaseista vapaata maailmaa?

Skandinavisk oversættelse

Ärade fru ordförande! De största kärnvapenmakterna är förstås Ryssland och Förenta staterna. Kärnvapenfrågan är ytterst viktig ur nordisk synvinkel, eftersom det finns kärnvapen också i Östersjöregionen. Dessutom finns det naturligtvis gamla kärnvapenstater såsom Storbritannien och Frankrike, men problemet är att kärnvapnen har spridits trots avtalet om icke-spridning. Jag nämnde Nordkorea. Israel medger det inte officiellt, men alla anser det självklart att landet har kärnvapen. Dessutom finns Pakistan, Indien och så vidare. Det handlar om att vi måste stå rakryggade om vi vill bekämpa kärnvapen, vi måste vara logiska och vi måste vara bestämda. Därför bör alla länder underteckna avtalet som förbjuder kärnvapen. Icke-spridningsavtalet har inte löst problemet. För närvarande har i det stora hela alla länder undertecknat avtalet utom de som har kärnvapen eller är nära bundsförvanter till kärnvapenstaterna. Vill vi som nordiska länder höra till denna skara eller till dem som faktiskt strävar efter en kärnvapenfri värld?