Rigmor Aasrud (Hovedindlæg)

Information

Type
Hovedindlæg
Talenummer
209
Person
Talerrolle
Norges samarbejdsminister
Dato

Hvert år blir millioner av mennesker utsatt for menneskehandel, både innenfor EU og globalt. Dessverre ser det ikke ut til at antallet reduseres. Faktisk hører vi mer og mer om nye former for menneskehandel, som tvangsarbeid, tvangstigging og fjerning av organer. Ja, lista er lang. Også her i Norden ser vi den samme utviklingen.

De sosiale aspektene ved menneskehandel står i sentrum. Forebygging og gode støtteordninger til ofrene er en viktig del av innsatsen. Handel med mennesker er en alvorlig form for kriminalitet, som innebærer grove krenkelser av ofrenes menneskerettigheter. Et samarbeid over grensene er avgjørende for å stoppe menneskehandel. Det er bare gjennom bedre koordinering og kunnskapsdeling på tvers av landegrenser vi kan bekjempe den grenseoverskridende kriminaliteten og den kyniske utnyttingen av mennesker i nød.

Bekjempelse av menneskehandel er høyt prioritert i det nordiske samarbeidet. Siden starten i 2001 har ministerrådet lansert en lang rekke tiltak for forebygging av menneskehandel og støtte til ofrene, noe som har ført til et tett og tillitsfullt samarbeid mellom de nordiske landene, de tre baltiske landene og Nordvest-Russland.

Det nåværende programmet ble vedtatt av samarbeidsministrene i 2011 og gjelder ut 2013. Det har en årlig ramme på 3,9 millioner danske kroner. Programmet er tenkt som en sammenhengende ramme for Nordisk ministerråds innsats mot menneskehandel og bygger på erfaringer og kunnskap fra tidligere prosjekter. Ministerrådet for sosiale saker har hovedansvaret for programmet, og andre fagministerråd inviteres til å utvikle og gjennomføre konkrete aktiviteter i programmet. Slik sikres også en sammenheng på tvers av de involverte ministerrådene.

Ministerrådets kontorer i de tre baltiske landene og i Nordvest-Russland er aktivt involvert i gjennomføringen. Programmet fokuserer særlig på sårbare grupper som risikerer å bli ofre for menneskehandel. Det dreier seg om barn – særlig de som dropper ut av skolen tidlig, etterlatte barn, enslige mindreårige asylsøkere og barn med nedsatt funksjonsevne – og medlemmer av romfolket. Programmet skal bekjempe alle former for menneskehandel. Det fokuserer særlig på de sosiale aspektene og på å mobilisere krefter på tvers av sektorer.

Kompetanse og kunnskap fra ministerrådets arbeid skal gjøres tilgjengelig for landene i Den nordlige dimensjon. Det avholdes jevnlig konferanser som retter søkelyset mot ministerrådets arbeid og erfaringer i kampen mot menneskehandel. Det planlegges blant annet en konferanse i 2013 som skal fokusere på utnytting av barn til tigging, og problemer som gjelder romfolket. Målet er å samle den nordiske kunnskapen og erfaringen på dette feltet.

Jeg vil også nevne et godt eksempel på et regionalt samarbeidsprosjekt. Her deltar spesialutdannede og kompetente dommere, polititjenestemenn og anklagere som spiller en viktig rolle når rettighetene til ofre for menneskehandel skal sikres. Ministerrådet har derfor satt i gang et opplæringsprogram for nettopp denne faggruppen i de tre baltiske landene og i Nordvest-Russland. Målet er å utnytte og overføre den ekspertisen som er bygd opp i regionen, og etablere nettverk som fungerer i praksis. Ministerrådets tre baltiske kontorer og informasjonskontoret i St. Petersburg arbeider sammen med nettverket og nasjonale myndigheter om å koordinere programmet. Prosjektet skal koordineres med Østersjørådet for å sikre synergi og unngå overlapping.

Menneskehandel er også avdekket i Norden. De nordiske landene er berørt som mottaker og/eller transittland. Ofrene er sårbare kvinner, menn, jenter og gutter som utnyttes blant annet seksuelt, til tvangsarbeid og til tvangstjenester, tigging og kriminalitet. Dette må vi bekjempe med alle mulige midler.

Kampen mot menneskehandel krever internasjonalt samarbeid og koordinering. De nordiske landene har alle nasjonale handlingsplaner mot menneskehandel og arbeider mot samme mål. Nordisk ministerråd arbeider derfor målrettet for å styrke en regional plattform for samarbeid i Norden og nabolandene – først og fremst de tre baltiske landene og Nordvest-Russland. Det avholdes jevnlig konferanser som fokuserer på ministerrådets arbeid og erfaring i kampen mot menneskehandel.