Wille Valve (Indlæg)

Information

Speech type
Indlæg
Speech number
227
Person
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Date

Herr president! Jag vill ta fasta på en sak som Bertel Haarder nämnde, det vill säga att praktikantenAndrea Karlssons tjänst är mycket viktig. Det sätter fingret på frågan hur vi kan föra fram en nordisk ståndpunkt inom EU. Man baxnar lätt inför uppgiften när man börjar titta på till exempel skogsdirektivet eller jordbrukspolitiken. Hur ska vi kunna ha en gemensam nordisk ståndpunkt om det?

För det första: Låt oss börja med de områden där vi vet att vi är överens, alltså stärkandet av offentlighetsprincipen, som Sverige och Finland förfäktade vid EU-inträdet 1995. Varför inte också värnandet av medborgerliga fri- och rättigheter, där vi ofta har samma åsikt?

För det andra: Det finns redan i dag embryon till nordiska nätverk. Då tänker jag på Östersjöintergruppen, och en välbesökt tillställning som kallas för Nordic Baltic Breakfast och som brukar ordnas i Strasbourg. Där brukar MEP:arna samlas och diskutera gemensamma angelägenheter, såsom svaveldirektivet och timmerdirektivet. Dessa nätverk finns alltså redan. Det vi behöver är en nordisk spindel i Bryssel som förser nätverken med nordisk information och nordiska publikationer. De håller i dag, år 2013, hög internationell klass, men vi håller dem mycket inom Norden. Vi har inte fört ut dem särskilt mycket inom de europeiska institutionerna, till exempel Europaparlamentet. De är oftast skrivna på engelska och dessutom handlar de oftast om ärenden som behandlas i Europaparlamentet. Här har vi en stor resurs som vi bör föra ut till de europeiska institutionerna.