Erna Solberg (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
37
Person
Speaker role
Norges statsminister
Date

Jeg tror at det viktigste vi gjør for å videreutvikle den nordiske modellen, er å snakke om hvor den ikke fungerer godt nok. Hvis vi bare ser på det som fungerer, går kanskje blikket vårt vekk fra det som ikke fungerer. I et tidligere spørsmål her ble det spurt om hvordan vi skal jobbe med innvandrerungdom som ikke får jobb. Det er faktisk mange som står utenfor vårt arbeidsmarked. Den største velferdsutfordringen i vårt samfunn er at for mange ikke er i jobb – det er litt færre i Norge enn i flere av de andre landene. Å sørge for at jobbene er der, men også sørge for at ungdom har kvalifikasjoner til de jobbene som vi har, er viktig. Jeg tror at litt av svaret på spørsmålet om hvorfor en del innvandrerungdom ikke kommer i arbeid, bl.a. er om vi er gode nok til å gi utdanning og kompetanse til de som kommer hit, til det arbeidsmarkedet vi har.

Jeg har vært integreringsminister en gang i tiden, og jeg har lært ganske mye om utfordringene ved å komme til våre land, hvis man f.eks. kommer fra krigs- og konfliktlignende situasjoner. Man har kanskje ikke har fått noe skolegang i livet i det hele tatt, og det er et langt løp for å komme inn i våre samfunn, fordi vi har et veldig høyt kostnadsnivå som gjør at vi må være veldig produktive.

For meg er det å sørge for utdanning noe av det viktigste, sørge for arbeid og å sørge for produktivitet som det tredje. Det å jobbe smartere i årene fremover, sånn at vi kan bære kostnadsnivået vårt, er noe av det viktigste vi gjør. Klarer vi ikke å få det til, klarer vi heller ikke å bevare velferden sånn som den er i dag.