Stefan Löfven (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
71
Speaker role
Sveriges statsminister
Date

Vi ska stå upp för den modell som vi har haft, som vi tror på och som vi vet också har en framtid. Vi ska bara förnya en del saker i den. Vi ska göra det på EU-nivå. Jag tror att det är oerhört viktigt att vi diskuterar exempelvis det sociala protokollet. Innan vi kommer till det sociala protokollet finns det andra saker vi kan behöva göra inom EU. Poängen med den europeiska arbetsmarknaden är att den ska se till att befrämja rörlighet, för det tycker vi är bra. Men det ska inte ske på ett sådant sätt att villkoren försämras, utan villkoren ska kunna upprätthållas. Vi har olika villkor i olika länder, och de ska kunna upprätthållas. Därför behöver vi regelverk på EU-nivå som gör det möjligt att upprätthålla just villkoren i respektive land. Det kräver en diskussion i EU.

Det kräver också för vår del en förstärkning av vår egen lagstiftning så att vi har, som vi säger, ordning och reda på arbetsmarknaden. Vi välkomnar människor som kommer till våra länder, men vi ska också veta att de som kommer hit ska ha samma och lika bra villkor som dem som redan finns här. Det ska inte vara som det är i en del fall i dag, då människor bor i källare och arbetar för 3 000 kronor i månaden. Det är inte acceptabelt, och det ska det inte heller vara.

Det är alltså arbete på både EU-nivå och nationellt. Det nationella måste respektive land svara för. Summan av detta tycker jag ska vara att vi ska befrämja, stå upp för och bejaka rörligheten. Men det ska inte ske på bekostnad av människors villkor.