Stefan Löfven (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
79
Speaker role
Sveriges statsminister
Date

Herr president! Jag delar den uppfattningen. Vi ska ha utveckling som är både socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar. Professor Johan Rockström har uttryckt det så här: Naturen ger oss en begränsning. Den gör det inte svårare för oss att få ekonomisk tillväxt eller sysselsättning. Men den gör det hållbart på sikt, och då vet vi att det håller.

Vi har nu en uppgift att se till att vi inte får en temperaturökning som är över två grader. Vad kommer det att kräva? Det pratade vi om i förra veckan i Bryssel, och vi kommer att prata om det nästa år i Paris och däremellan, naturligtvis. Det kommer att kräva en viss utsläppsminskning. För vår del kommer vi i Sverige att få lägga in detta i alla politikdelar. Vi kommer att sätta ett tufft mål för 2050. Då ska det vara 90 procents reduktion av utsläppen. Delmål 2040 och 2030 – ett för transportsektorn, ett för bostadssektorn, ett för vår produktion. Vi får arbeta strukturerat och genomgånget. Med detta är jag helt övertygad om att vi också får fram de nya jobben.

Gör vi detta bra – här kan vi också ha ett bra nordiskt samarbete – kommer resten av världen att fråga hur vi gjorde, vad vi har för miljöteknik, vad vi kan sälja för produkter och vad det är för tjänster vi kan erbjuda. Jag ser detta som en väldigt offensiv fråga med stora möjligheter. Jag vill framför allt se de små tjejerna som är barnbarn i vår familj i ögonen och säga: Vi gjorde det vi kunde.