Jeppe Kofod (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Hovedindlæg
Speech number
287
External speaker
Jeppe Kofod
Speaker role
Europa-parlamentariker (MEP)
Date

Tak for indbydelsen til at komme til Nordisk Råds møde. Det er en fornøjelse at efterfølge hr. Bertel Haarder, der taler om vigtigheden af en fælles nordisk indsats i EU. Som medlem af Europa-Parlamentet og mangeårig dansk parlamentariker og medlem af Folketinget kan jeg jo også se, at der er brug for et stærkt Norden i EU, og Europa har i den grad også brug for Norden og de idéer, vi fostrer her i de nordiske lande.

Den nordiske model har vi talt om i dag. Det ofte pragmatiske, løsningsorienterede samarbejde, vi har, er i høj kurs og har stor efterspørgsel, når man kigger på udfordringerne i resten af Europa. Vi hænger jo fast i en økonomisk krise. Vi hænger fast i, at vores naboområder og hele verden er i brand. Der er død, ødelæggelse og flygtningestrømme, der er masser af områder, hvor vi i Norden bør samarbejde igennem Europa for at varetage vores interesser.

Mit ærinde som europaparlamentariker er i virkeligheden også at sige: Lad os komme i gang. Vi står i dag over for et nyt Europa-Parlament, en ny Europa-Kommission, som skal arbejde de næste fem år og er ved at finde indholdet i, hvad det er for et arbejde, der skal foretages, hvad det er for nogle prioriteringer, der skal foretages. I den proces håber jeg meget at vi sammen i Norden kan præge det, eksempelvis når den nye Kommission, som blev stemt ind her forleden dag, vil tale om bæredygtig udvikling. Det er noget af det, som første vicepræsident i Kommissionen, Frans Timmermanns, skal stå for.

Hvad betyder det? Jeg tror, vi i Norden har nogle gode bud på, hvad bæredygtig udvikling betyder socialt, økonomisk og ikke mindst miljømæssigt og klimamæssigt, og jeg tror, vi nu skal ind i et samarbejde mellem europaparlamentarikere, nordiske parlamentarikere og regeringer og sætte vores præg på det. For jeg synes, at der, når man bevæger sig i Europa-Parlamentet og i europæisk politik, i høj grad er en idekrise i Europa, og jeg tror, vi kan bringe mange af de ideer og løsninger, der skal til, fra Nordens side, og som gavner Europa og dermed også gavner os selv. For i sidste ende har Norden brug for et stærkt Europa, og Europa har brug for et stærkt Norden. Tak for jeres opmærksomhed.