Penilla Gunther (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Hovedindlæg
Speech number
395
Speaker role
Velfærdsudvalgets talsperson
Date

Det gäller att läsa handlingarna till de här mötena lite kors och tvärs, för då inser man att många saker hör ihop. Könbergrapporten tar upp 14 förslag av olika karaktär och olika dignitet, kan man säga.

Med anledning av Bertel Haarders fråga till vår minister kan jag hjälpa till och säga att det finns ett nordiskt samarbete kring detta med kliniska studier och prövningar som heter Nordic Trial Alliance. Det behandlas i nästa ärende, som handlar om hållbar nordisk välfärd.

När det handlar om Könbergrapporten är det goda intentioner, och det finns stora möjligheter att fortsätta att utveckla det nordiska samarbetet på dessa områden. Jag vill särskilt lyfta upp förslag nr 12, som handlar om utsträckt nordiskt läkemedelssamarbete. Där har det nämligen insmugit sig en liten – ja, kanske inte så liten – felaktighet som jag vill uppmärksamma Nordiska rådets ledamöter på.

Det finns ingenting som heter ovanliga sjukdomar. Det finns heller ingenting som heter sällsynta läkemedel. Antingen heter det sällsynta diagnoser eller sällsynta sjukdomar, och det heter särläkemedel. På engelska heter det rare diseases eller ultra-rare diseases, och det heter orphan drugs. Detta vill jag uppmärksamma er på, för i de definitioner som finns i de nordiska länderna också utanför EU måste det här vara likadant. Annars blir det en begreppsförvirring som är enastående gentemot den bransch som är med och utvecklar produkter på detta område. Jag hoppas att vi kan ta med oss det i det fortsatta arbetet.