Kristina Persson (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Hovedindlæg
Speech number
196
Speaker role
Sveriges Minister for Nordisk Samarbejde
Date

Herr president! Kära nordiska vänner! Relationerna till Ryssland engagerar många. Det gäller inte minst de ministrar och parlamentariker som är samlade här i dag.

Som samarbetsminister vill jag särskilt fokusera på Nordiska Ministerrådets arbete i nordvästra Ryssland.

Vi har, som ni vet, under de senaste 20 åren haft ett utbrett projektsamarbete med olika partners i nordvästra Ryssland, ett område som geografiskt är lika stort som Finland och Sverige tillsammans och som rymmer 11 miljoner invånare. Projekten har haft stöd av två kontor, ett i S:t Petersburg och ett i Kaliningrad. Under årens lopp har hundratals evenemang genomförts, och många har skett i samarbete med myndigheter och frivilligorganisationer i nordvästra Ryssland. Tyvärr har detta samarbete på senare år hindrats av NGO-lagstiftningen i Ryssland. Det finns en skriftlig redogörelse av detta som ni kan ta del av.

Kontoren etablerades som ickestatliga organisationer och som en följd av bestämmelserna i den ryska lagstiftningen har de registrerats som utländska agenter. Till följd av de villkor som följer av registreringen som utländsk agent har vi funnit att det är omöjligt att fortsätta med kontorens verksamhet.

Samtidigt tycker vi att samarbetet med lokala myndigheter och civilsamhället i Ryssland har ett stort värde, inte minst i de tider som vi lever i nu. Vi är därför angelägna om att fortsätta finna former för det. Men om det inte blir möjligt att få till stånd en ändring av det ryska beslutet vad avser NGO och utländsk agent måste vi hitta nya former att organisera och kanalisera projekten på.

Samarbetsministrarna har därför etablerat en arbetsgrupp som består av experter från våra olika länders utrikesministerier. Gruppen ska komma med konkreta förslag som rör framtiden för det nordisk-ryska samarbetet. De riktlinjer som Nordiska rådet antog vid sessionen 2013 kommer att fortsätta gälla.

Parallellt med programmet har vi beslutat att fortsätta med två nya samarbetsprogram, det ena för högre utbildning och forskning och det andra för journalistsamarbete. Programmen kan bedrivas utan stöd från Nordiska Ministerrådets kontor. Vi är övertygade om att det kommer att kunna fortsätta fungera väl. Jag tror också att stödet till parlamentarikersamarbetet mellan Norden och Ryssland kommer att kunna fortsätta på ett sätt som Nordiska rådet finner lämpligt.

När det gäller det framtida arbetet i S:t Petersburg och Kaliningrad beslöt vi nordiska samarbetsministrar i september 2015 att återigen ta kontakt på politisk nivå med Ryssland för att framföra våra ståndpunkter. Min danska kollega Peter Christensen skrev därför den 1 oktober 2015 till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och bekräftade att vi önskar fortsätta samarbetet och att kontorens registrering som utländska agenter är oacceptabel och att vår status som icke statliga organisationer är olämplig. Vi är således öppna för att hitta en lämplig status för våra kontor. Vi är ju trots allt statliga företrädare. Det har också varit andra kontakter med höga ryska företrädare i denna fråga för att få till stånd en ändring av vår kategorisering.

Sammanfattningsvis: Vi vill ha ett fortsatt samarbete med Ryssland. Vi vet att våra partner i nordvästra Ryssland har haft stor nytta av samarbetet. Det är därför min förhoppning att de ryska myndigheterna på ett positivt sätt kommer att bidra till att vi kan skapa förutsättningar och former för det fortsatta samarbetet.