Katri Kulmuni (Indlæg)

Information

Speech type
Indlæg
Speech number
200
Person
Speaker role
Midtergruppen
Date

Ordförande! Kära nordiska vänner! On hirvittävän surullista se suunta, johon Venäjä on mennyt ja miten nopeasti muutamassa vuodessa tilanne on mennyt vaikeammaksi. Kaikista kansainvälisen oikeuden vastaisista toimista, joihin täälläkin on useaan kertaan viitattu, ja niiden tuomitsemisen merkityksen esiin tuomisesta: toki näin täytyy aina tehdä. Samanaikaisesti on myös tärkeää pitää mielessä kansalaisyhteiskunnan rooli, alue- ja paikallistason yhteistyö. Nimittäin on kuitenkin niin, että Kreml ja Moskova ovat myös meidän lähialueistamme Luoteis-Venäjällä aika kaukana, niin kuin se tuntuu olevan monesti myös politiikassa aika kaukana meidän maidemme mielestä.

Keskusteluyhteyttä pitäisi pystyä jotenkin pitämään yllä, vaikka tilanne on vaikea. Me olemme tottuneet rakentamaan yhteistyötä diplomatian keinoille, ja siinä me olemme osaavia.

On surullista, että kansalaisjärjestöjä kohdanneet vaikeudet ovat niin dramaattisia, koska siellä ei ole vastaavanlaista vääntövoimaa takana, mitä valtioilla kuitenkin on diplomatian keinoin. Toivottavasti edes pienessä mittakaavassa pystytään jatkamaan edelleenkin lähialueyhteistyötä, koska on toki tärkeää, että me saamme pidettyä Venäjän edes jollakin lailla mukana pohjoismaisessa arktisessa yhteistyössä ja pidettyä keskusteluyhteyttä yllä. Se on oikeastaan ainoa keino rakentaa venäläistäkin kansalaisyhteiskuntaa, että me saisimme jonkinlaisen yhteyden ja tuen osoituksen myös paikallisille kansalaisjärjestöille sinne. Se on varmaan myös ainoa keino rakentaa demokratiaa ja tietenkin toivoa samalla tulevaisuudessa Venäjän demokratisoitumista.