Pyry Niemi (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Hovedindlæg
Speech number
311
Person
Speaker role
Næringsudvalgets talsperson
Date

Fru president! Det här är ett bra och väldigt tydligt utskottsförslag som näringsutskottet har fått tillbaka efter en lång och omfattande remissrunda, som också har visat på möjligheterna att göra gemensamma inköp och gemensam offentlig upphandling när det gäller offentliga myndigheter.

Jag ska ge en kort bakgrund. I de synpunkter som framkommit under remissrundan pekar det mesta på att förslaget om att kartlägga och befrämja en framtid med flera gemensamma upphandlingar i Norden är en god idé.

Det finns ett antal aspekter som bör beaktas om man ska tänka i banor av gemensam upphandling. Man behöver bestämma vilket land som ska driva den samordnade upphandlingen och vilket lands lagstiftning som ska gälla. Innan dess behöver man ta ställning till eventuell nationell särart och eventuella särintressen för att kunna avgöra om en upphandling alls ska samordnas eller inte. Om behoven inte är tillräckligt lika kommer upphandlingar av ramavtal och kontrakt att bli alltför komplexa att samordna och använda. Man måste också göra en kostnadskalkyl för att kunna bedöma om en samordning blir effektiv eller om det blir mer rationellt att upphandla enskilt.

Om man ska överväga gemensam upphandling i Norden kan det vara lämpligt att fokusera på sektorer med stora geografiska och globala marknader. Försvarsmateriel och medicinteknisk utrustning kan därför vara lämpliga pilotområden att se närmare på.

Jag yrkar bifall till utskottets förslag och hoppas att vi också får med oss övriga inför den fortsatta sessionen.