Stefan Löfven (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
52
Speaker role
statsminister, Sverige
Date

Herr president! Först och främst är det viktigt att vara tydlig med att det inte blir någon hållbar ekonomisk eller annan utveckling av våra samhällen om inte män och kvinnor ges samma möjligheter till utveckling. Det är den första förutsättningen för att få en riktigt hållbar utveckling.

Frågeställaren var själv inne på exempelvis arbetsmarknaden, och tillträde till arbetsmarknaden har väldigt stor betydelse. Vi hörde precis en diskussion här om föräldraförsäkringens betydelse, och vi tycker själva att vi har en väl utvecklad föräldraförsäkring. Vi ser dock att uttaget av föräldraförsäkring ser ut så att ungefär 75 procent tas ut av kvinnor och 25 procent av män. Det gör att kvinnor hela tiden kommer i underläge på arbetsmarknaden. Därför har vår regering nu knutit ytterligare en månad till vardera föräldern, för att se till att få en jämnare fördelning. Det är en sådan fråga.

En annan fråga är utbildning, naturligtvis, och sedan har vi hälsofrågor. Vi måste lägga mer resurser på kvinnors hälsa; vi ser även på hälsoområdet att vi har ett icke jämställt samhälle. Detta är vår slutsats. Här ligger naturligtvis också barnomsorgen och allt annat som ger kvinnor möjlighet att delta i arbetsmarknaden.

Det är helt nödvändigt att titta utanför våra gränser. Här sitter en alldeles utmärkt förebild för feministisk utrikespolitik, och det är utrikesminister Margot Wallström. Jag är stolt statsminister i världens första feministiska regering. I detta ingår en feministisk utrikespolitik, där vi också tar med oss de frågorna så att vi på alla områden – om det så handlar om internationellt bistånd, om biståndsverksamhet eller om utvecklingssamarbeten – har den feministiska profilen med. I alla våra uppgifter utanför Sverige ställer vi frågor om och krav på sådant som kvinnors tillträde till arbetsmarknaden, utbildning, reproduktiv hälsa och så vidare. Det gör vi i FN, och det kommer vi att göra också i EU. Det gäller alltså att ha bredd och vara väldigt systematisk.