Christian Juhl (Indlæg)

Information

Speech type
Indlæg
Speech number
263
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Date

Tak for ordet. Jeg vil nøjes med at tale om to ting, som den Venstresocialistiske Grønne Gruppe synes er væsentlige i det her spørgsmål – der er selvfølgelig også mange andre – og med risiko for igen af Den Konservative Gruppe at få at vide, at det her er en kaffeklub, vil jeg nu alligevel tage dem op.

Den ene ting er hele området vedrørende evnen til at forebygge krig, løse konflikter. Der ligger der jo et rigtig godt forslag, og jeg mener, det er en af vores allerallervigtigste opgaver, men også vigtigste kompetencer, i Norden, at vi kan gå ind i konfliktløsning rundtomkring i verden og være med til at formidle løsninger, som forhindrer krig og militær. FN er her den vigtigste organisation, men vi kan gøre rigtig, rigtig meget for at have kapaciteten til at bidrage til arbejdet.

I den sammenhæng er jeg rigtig glad ved, at Norden har fået en plads i FN, og jeg kan blandt de ministre – undskyld til de ældre herrer dernede i salen – vi har i Norden, ikke finde nogen mere passende end Margot Wallström til den opgave. Man bliver helt begejstret af at lytte til hendes meget klare og skarpe svar på de spørgsmål, hun fik.

Den anden ting er udviklingsbistanden. Jeg kunne godt tænke mig, at vi i Norden satte os et nyt visionært mål og ikke bare nøjedes med FN’s mål her. Vi har råd til, vi har kapacitet til, og vi burde også tage os sammen til at sætte et mål for udviklingsbistanden på 1 pct. af vores BNI med de mange, mange fattige lande, der stadigvæk findes, og som har brug for at udvikle sig, hvis ikke også deres situation skal ende i konflikter. Det er hamrende vigtigt, at vi gør noget mere end bare at følge med.

Det sidste, jeg vil sige, er, at vi skal arbejde for et Norden og Arktis som atomvåbenfri zone. Det er vigtigt for vores sikkerhed, og det er vigtigt, at vi ikke lader os føre med på en idé om, at bare vi har de farligste våben, går det hele nok. Det er i hvert fald hverken gået i Syrien eller i andre lande. Der er vi nødt til at tænke helt, helt anderledes, når vi tænker på udenrigspolitik og sikkerhed.