Hans Wallmark (Replik)

Information

Speech type
Replik
Speech number
246
Person
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Date

Fru president! Håkan Svenneling hann inte riktigt bli färdig med sin replik, så han blir svaret skyldig när det gäller hur han ser på detta att ungefär hälften av världens samlade kärnvapenkapacitet, räknat i kärnvapenstridsspetsar, finns i den ryska federationen. Han var precis på väg att ge svaret när talartiden var slut, så jag tänkte att Paavo, som tillhör samma grupp i Nordiska rådet, kanske kan fortsätta med det. Det är ju detta som är ett reellt hot mot oss. I grunden är naturligtvis kärnvapen som sådana ett hot mot hela vår globala existens, men just i vår egen närhet, i Kaliningrad, finns kärnvapen som kan användas i närområdet, dessutom med medelräckviddiga robotar.

Det hade varit bra om vi konkret kunde tala om verkligheten sådan den är. Detta är en del av verkligheten. I Sverige har man dessutom nu beslutat att tillsätta en utredning. Man har alltså inte bestämt sig ännu från regeringens sida om huruvida man ska ratificera detta. Utredningen blir klar i oktober 2018 – väldigt lägligt eftersom det är efter valet.

Frågan är: Skulle Paavo Arhinmäki tycka att innan Finland gjorde någonting skulle man också basera det på en genomlysning och en analys av vad som är möjligt och inte möjligt och legalt? Eller vill han springa rakt in i en ratificering?