127. Anne Berner (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
127
Person
Speaker role
Finlands samarbejdsminister
Date

Herr president! Jag skulle gärna vilja svara på fyra frågor om e-identifikation, infrastruktursamarbete, cybersäkerhet och samarbete med fackföreningar. Gällande e-identifikation har det varit ett mycket intesivt samarbete både mellan våra tjänstemän men också i MR Digital, som är vårt ad-hoc-samarbete på det digitala området. Detta kommer jag att redogöra för lite senare i dag. Det finns i och för sig tekniska lösningar för att nå fram till en gemensam e-identifikation, men det finns ännu ganska stora skiljaktigheter mellan de nordiska länderna i processerna bakom denna identifikation. Vart och ett av de nordiska länderna har olika sätt att ge e-identifikationer. En del baserar det på bankidentifikationer, en del på telesektorn, en del på personnummer och så vidare, och där har vi ännu skiljaktigheter.

Det som identifikationen sedan leder till, alltså hur man kan kommunicera med skattemyndigheter, sociala myndigheter och andra myndigheter, är också olika uppbyggt i de olika länderna. Detta är något som vi arbetar på och försöker hitta en gemensam process för, liksom ett gemensamt system som kan godkännas. Samtidigt har vi ju inom EU EIDAS-förordningen, som är godkänd, vilket betyder att vi kan notifiera dessa e-identifikationer mellan länderna. Inget nordiskt land har ännu givit en notifikation, men Estland har gjort det. Nu nu kommer vi alltså i alla fall att behöva godkänna och acceptera Estlands e-identifikation inom den närmaste framtiden. Därför är det också viktigt att vi i denna fråga samarbetar med de baltiska länderna.

Vi hade på sommaren 2018 ett samarbetsmöte mellan transportministrarna i Helsingfors. Den största fråga vi diskuterade var hur vi ska finansiera infrastruktur i framtiden:  Har vi gemensam finansieringsmodell eller olika finansieringsmodeller? Hur ska vi utveckla gränsöverskridande infrastruktur? Och hur vi kan förbättra de offentliga transporttjänsterna, till exempel med gemensamma biljettsystem och betalningssystem? Här finns det en pågående dialog. Det finns säkert mycket som vi också kan göra bättre, men vi har kommit vidare de senaste två åren. 

Cybersäkerhet är en fråga som har tagits upp mycket i Finland. Vi har också diskuterat och samarbetat väldigt väl med vårt cybersäkerhetsinstitut Ficora tillsammans med de andra länderna. Det är inte specifikt strukturerat kring Norden men inkluderar de europeiska och nordiska länderna. Utbytet av information är väl förankrat och har fungerat väl men kunde säkert struktureras bättre, också för att inkludera upphandling vid behov. 

När det gäller det som ledamot Eerola tog upp om fackföreningarnas betydelse vill jag säga att vi i Gränshindersrådet faktiskt två gånger om året går igenom med fackföreningarna vilka gränshinder som behöver byggas bort. Jag har själv deltagit i dessa dialoger. Detta hjälper nog till när det gäller att komma vidare med speciellt de gränshinder som finns på arbetsmarknaden. Det är också någonting som vi tycker är viktigt också i framtiden.