The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Långtidssjukskrivna pendlare kan få A-kassa

Personer som arbetat i Danmark och som blivit uppsagda under föräldraledighet eller långtidssjukskrivning har tidigare inte kunnat komma in i den svenska A-kasseordningen efter att ha blivit friska eller barnen blivit större. Sverige har inte ansett att en sådan person ”kommit direkt från arbete i utlandet”. Detta har nu blivit löst genom att sjukskrivningsperioden/föräldraledighetsperioden klassats som så kallad ”överhoppningsbar tid”.

Information

Serial number
14-032
Affected countries
Sweden
Category
Arbetsmarknad
Status
Solved
Priority of the Freedom of Movement Council
No

Ett liknande problem uppstod i RÅ 2009 ref. 99 från den svenska Regeringsrätten som rör tolkningen av begreppet ”överhoppningsbar tid” då en person studerat utomlands. Enligt då gällande lagstiftning var studier visserligen att anse som överhoppningsbar tid, frågan i fallet var ifall det endast gällde studier som bedrivits i Sverige. Domstolen kom fram till att lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF) inte innehåller ett ”krav på att studierna ska ha bedrivits i Sverige för att studietiden ska vara överhoppningsbar”. Personen i fallet hade därmed också rätt till a-kasseersättning trots att hon studerat utomlands.

”Enligt 3 § ALF har endast personer som i Sverige uppfyller ersättningsvillkoren enligt lagen rätt till ersättning om inte något annat följer av rådets förordning (EEG) nr 1408/71 eller av en överenskommelse som regeringen har träffat med en annan stat.

Av 4 § ALF framgår att arbetslöshetsförsäkringen består av en grundförsäkring och en inkomstbortfallsförsäkring. För att någon ska få ersättning från inkomstbortfallsförsäkringen krävs enligt 7 § att arbetsvillkoret enligt 12-14 §§ är uppfyllt. Det innebär att sökanden under en ramtid av tolv månader omedelbart före arbetslöshetens inträde ska ha haft förvärvsarbete i viss omfattning.

När ramtiden bestäms räknas inte tid då sökanden fått föräldrapenningförmåner eller varit hindrad att arbeta på grund av bl.a. sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, vård av barn eller utlandsvistelse till följd av att sökanden följt med sin make vid dennes arbete i utlandet, allt under omständigheter som närmare anges i 16 och 17 §§ ALF. Sådan tid betecknas som överhoppningsbar. Av 16 § första stycket 2 framgår att tid då sökanden varit hindrad att arbeta på grund av heltidsutbildning är överhoppningsbar under vissa förutsättningar.

Frågan i målet är om L.J:s studietid i Australien är överhoppningsbar.

Regeringsrätten gör följande bedömning.

Bestämmelsen i 16 § första stycket 2 ALF innehåller inget krav på att studierna ska ha bedrivits i Sverige för att studietiden ska vara överhoppningsbar. Inte heller kan bestämmelsen i 3 § om att ersättningsvillkoren ska uppfyllas i Sverige rimligen ha avsetts vara tillämplig på alla de förhållanden som enligt 16 och 17 §§ ska beaktas när ramtiden för arbetsvillkoret bestäms. Mot den bakgrunden och eftersom det är ostridigt i målet att L.J:s studier i Australien uppfyller övriga krav för att studietiden ska vara överhoppningsbar ska överklagandet avslås.”

Samma resonemang torde gälla för styrkt sjukdom och vård av barn enligt nu gällande 16 § ALF. Lagen innehåller inte något krav på att personen ska ha befunnit sig i Sverige under sjukdoms- eller föräldraledighetsperioden. Därmed har också sådana personer rätt till a-kasseersättning.

Contact information