Bertel Haarder (Hovedindlæg)

Tietoja

Laji
Hovedindlæg
Puheen numero
220
Henkilö
Speaker role
Præsidiets talsperson
Päivämäärä

Præsident. Jeg vil ligesom under udenrigsdebatten glæde mig over, at fagministerrådene i Nordisk Råd er så dygtige til at samarbejde i EU. Det kunne jeg nævne en række eksempler på.

Jeg vil også gerne takke Alexander Stubb for den klare bekendelse, han her kom med, til det synspunkt, at der intet er, der forhindrer de nordiske lande i at samarbejde i EU. Det er ikke nogen hindring, at to lande ikke er medlemmer. De har måske mere brug for nordisk samarbejde i EU, end medlemslandene har. Det er vigtigt, at Alexander Stubb siger det så klart. Jeg var også glad for, at han brugte ordene nordisk renæssance. Jeg har selv gjort det i Danmark, og jeg synes, at vi roligt kan tale om nordisk renæssance. Den nordiske model er berømt, der er stor opmærksomhed på alt lige fra film til musik, mad og socialpolitik. Lad os være stolte over det, og lad os bruge det til at markedsføre os i udlandet. Derfor synes jeg, at Alexander Stubbs forslag om et fælles fremstød i udlandet er et rigtig godt forslag.

Hr. Sjurdur Skaale spurgte, hvordan vi undgår, at vore EU-parlamentarikere går ind i hver deres parti og derved forsvinder i det store hav i Europa-Parlamentet. Det tænkte vi også over, da jeg var medlem, og så påbegyndte vi nogle onsdag morgen-møder under alle Strasbourgugerne. Det skete under ledelse af en tidlige svensk landbrugsminister, og nu er det blevet systematiseret. Jeg tager ned for anden gang og besøger de nordiske parlamentarikere i næste måned, og vi har ansat en person, en ung ålænding, Andrea Karlsson, som nu skal skrive en rapport til os om, hvordan vi kan styrke samarbejdet mellem vore europaparlamentarikere og Nordisk Råd og også parlamentarikerne i de enkelte nordiske lande. Så jeg synes, vi er vågne på området. Lad os bruge de gode muligheder, vi nu har, til at få en stærkere stemme i Europa, få den styrke, som vores samlede vægt og anseelse berettiger til. Tak.