Manu Sareen (Svar på spørgsmål)

Tietoja

Laji
Svar på spørgsmål
Puheen numero
270
Henkilö
Speaker role
Dansk samarbejdsminister
Päivämäärä

Tak for det. Jeg håber ikke, at jeg hørte, at du sagde hun om mig. Det overhører jeg selvfølgelig. Hvis jeg lige skal det med priserne i går, vil jeg sige, at jeg lagde mærke til i Aftenbladet, at der står, at Danmark er Norden, og det kan jeg glæde mig over som samarbejdsminister. Jeg synes også, det var en fantastisk aften i går. Vi har aldrig før haft så god en aften, så det var godt.

Med hensyn til menneskehandel vil jeg sige, at jeg synes, det er vigtigt at skille tingene ad. Det er rigtigt, at vi har nogle andre regler med hensyn til køb af seksuelle ydelser i Danmark, men så er der menneskehandel ved siden af. Det er ikke nødvendigvis det samme. Det er rigtigt, at det overlapper en gang imellem, men det er ikke nødvendigvis det samme. Menneskehandel er selvfølgelig også salg af kvinder, som bliver tvunget op til Norden, til Danmark fra Nigeria blandt andet igennem Italien og op igennem Europa, fra de østeuropæiske lande og så fremdeles. Menneskehandel er, som du selv siger, slaveri, som tvinger vores medmennesker til at arbejde i restaurationsbranchen, gartneribranchen og så videre.

Som vi også hørte i går, har vi også i Danmark sat ind med en god aftale - også indgået med Enhedslisten - om social dumping. Men vi har også en holdning om – og det tror jeg også er rigtig vigtigt, og jeg håber, at de andre nordiske lande kan lære noget af os – at menneskehandel sker lige for næsen af os. Vi får alle sammen fantastiske tilbud på restaurationer, vi kan købe noget, vi kan få udført noget arbejde. Der er der, vi har et ansvar for at sige nej tak og at gøre noget ved det. Vi skal også melde det. Så i vores kampagner i Danmark til næste år siger vi til danskerne, at de også har et ansvar for menneskehandel, for det sker lige for næsen af os.

Med hensyn til et forbud mod prostitution, som man blandt andet har i Sverige, vil jeg sige, at vi fra danske side er meget inspireret af svenskerne og har lyttet og set og læst meget hos svenskerne for at finde ud af, hvilke erfaringer man har. Vi har haft Straffelovrådet til at kigge på det, og man har vægtet det. Det er fuldstændig rigtigt, at man kan forbyde det. Intuitivt vil jeg gerne forbyde køb og salg af seksuelle ydelser - det her bliver det sidste, så skal jeg nok stoppe - men de svenske erfaringer viser også, at hvis vi forbyder det, risikerer vi, at det kommer ud i det skjulte, ud i baggårde, hvor vi ikke kan styre det, så derfor er det vigtigt, at vi kan hjælpe de kvinder, for det er fortrinsvis kvinder, der har det problem. Det er derfor, vi har taget den beslutning.