Ewa Björling (Svar på spørgsmål)

Tietoja

Laji
Svar på spørgsmål
Puheen numero
274
Henkilö
Speaker role
Sveriges samarbejdsminister
Päivämäärä

Fru president Jag ska börja med att säga att jag, som vill titulera mig frihandelsminister, naturligtvis är emot sanktioner och bojkotter generellt. Jag tror inte på det; jag tror på frihandel över gränserna. Jag tycker också om fisk, sufflerar min finske kollega här.

Frågan om handelssanktioner mot Färöarna ställdes skriftligt den 11 juni till Sverige, Finland och Danmark. Den besvarades i början av september efter det att Sverige hade koordinerat svar från länderna. Vi har vid ett flertal rådsmöten i EU argumenterat för en förhandlingslösning och att internationell rätt alltid måste respekteras. Vi har agerat i Helsingforsavtalets anda, och vi har verkligen försökt att undvika besluten om sanktioner mot Färöarna. Men den 31 juli i år var det inte längre möjligt att finna en kompromiss och hindra beslut enligt förslaget från EU.

Vid mötet med förvaltningskommittén lade Sverige ned sin röst. Vi röstade alltså inte för några sanktioner. Men tyvärr röstade en kvalificerad majoritet av EU enligt detta sätt. Precis som tidigare har uttryckts här i dag av andra samarbetsministrar har medlemmarna i EU inte någon självständig jordbruks- eller fiskepolitik, utan detta förs som gemensam EU-politik. Då måste detta gälla även andra länder i Norden.