Sonja Mandt (Hovedindlæg)

Tietoja

Laji
Hovedindlæg
Puheen numero
397
Henkilö
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Päivämäärä

Takk til innlederen for en grei redegjørelse. Könberg-rapporten nevner mange tiltak som vi har jobbet lenge med, og det er positivt at rapporten tar med seg, sammenfatter og fremmer dem her. For sosialdemokratene er One Health et av de temaene som vi har lyst til å framheve. Da Henrik Dam Kristensen tiltrådte som president i rådet, var han framtidsrettet og hadde det med i sin tiltredelsestale. Det å bekjempe antibiotikaresistens må være viktig, og det er riktig. Könberg har framhevet det som veldig viktig, men rapporten har fokusert mest på bruken til mennesker. Derfor har jeg lyst til å si at det er for snevert. Tiltak må også gjelde antibiotikabruk til dyr, for vi er en del av det samme økologiske systemet.

Könberg har også nevnt alkohol og folkehelse i sitt forslag fem. Det er viktig å påpeke også her at jeg synes det går an å være litt tøffere. Det er upopulært å snakke om strengere alkoholpolitikk og det å stramme inn på tilbud og tilgjengelighet, men vi kommer ikke videre dersom vi ikke gjør det. Det er det ansvaret vi som politikere må ta hvis vi skal få en bedre folkehelse, også når det gjelder alkoholpolitikk. Vi må ta grep. Vi må tørre å ta de grepa som kanskje Könberg ikke har tort å ta, men som vi politikere bør se på.

Jeg håper at siden rapporten nå er bestilt av ministerrådet, at den følges opp av penger og tiltak sånn at vi ser at det her blir resultater. Vi gleder oss til resultatet.