Bjørt Samuelsen (Hovedindlæg)

Tietoja

Laji
Hovedindlæg
Puheen numero
399
Henkilö
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Päivämäärä

Tak for det, ærede præsident. Jeg skal på vegne af vor gruppe også hilse denne rapport velkommen. Jeg vil starte med en sådan lille beklagelse over, at man i statistikkerne i rapporten ikke har taget de selvstyrende områder med. Grunden til, at de havde været vigtige at få med, er at det især er i tallene i de forskellige sundhedsstatistikker inden for de forskellige områder i vore nordiske lande, at de store forskelle ofte ligger. Et eksempel er jo den store forskel på levealderen i Danmark og i Grønland, den forventede levetid for en, der bliver født i dag. Der er 9 års forskel mellem Danmark og Grønland. Det er jo oplysninger, som er meget relevante, når man snakker om fælles sundhedspolitik og fælles sundhedstiltag i Norden.

Herr præsident. Ebolavirussen har ligesom hele verdens opmærksomhed i øjeblikket, og man kan ved det, at man nu bruger mange milliarder kroner på at prøve at bekæmpe den, drage en parallel til dette med antibiotikaresistensen, som jeg synes det er meget godt at Könberg har valgt som nummer et i den rapport – altså som det vigtigste område at satse på – og som vi har kendt til i mange, mange år. Det er mere end 20 år siden, man begyndte at snakke om, at også Norden ville få disse problemer, og for 10 år siden påviste WHO det samme, og alligevel har vi politikere været meget træge med hensyn til at gøre nok for at bekæmpe antibiotikaresistensen. Her skal der vældig megen vilje og vældig meget politik og vældig meget arbejde til for at kunne stoppe den udvikling, som går meget hurtigt, med forøgelse af antibiotikaresistensen, og derfor synes jeg også, det er meget godt, at man foreslår, at landene bruger ganske mange penge på dette med at udvikle nye antibiotika.

Vi vil bare hilse rapporten velkommen og håber, at den bliver omsat til konkrete tiltag – og så er tiden allerede gået for mig. Tak for det.