Kjell-Idar Juvik (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
199
Henkilö
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe
Päivämäärä

Samarbeidet mellom de nordiske landene og Russland er viktigere enn på lenge. Her har også Nordisk råd en viktig rolle. Selv om det er et mer anstrengt internasjonalt politisk klima nå enn det var for bare kort tid siden, er det viktig at vi fortsetter denne jobben.

Russlands handlinger i Ukraina er ikke akseptable. Derfor ble det innført sanksjoner mot Russland, og vi ser at Russland har svart med egne sanksjoner.

Vi mennesker som lever i denne regionen skal likevel fortsette å være naboer. Vi har felles interesser og utfordringer, som vi må fortsette å løse i fellesskap. Regionalt samarbeid har ikke blitt mindre viktig – tvert imot. Det er derfor viktig å bruke tid og energi på å ivareta et godt naboforhold til Russland. Man må balansere den globale sikkerhetssituasjonen og fortsette å utvikle gode relasjoner. Her har ikke minst Nordisk råd en viktig rolle i tillegg til det som gjøres fra det enkelte land.

Samarbeidet er svekket de siste to årene. Det ser vi på antall møter som har blitt avlyst disse to siste årene. Derfor er det bra at vi nå lager nye retningslinjer for et fortsatt samarbeid med Russland i årene framover. Dette samarbeidet er også viktig for å håndtere den store strømmen av flyktninger som vi nå ser komme fra Russland og inn i Nord-Norge.

Vi har tidligere i dag hørt leder for det arktiske parlamentarikersamarbeidet, Eirik Sivertsen, si at den neste arktiske parlamentarikerkonferansen skal være i Russland i juni 2016. Det er bra. Det arktiske samarbeidet har i det alt vesentlige fortsatt som før, selv om forholdet mellom Vesten og Russland har blitt dårligere. Samarbeidet om å løse felles utfordringer i Arktis må likevel fortsette for å bevare fred, stabilitet og konstruktivt samarbeid i Arktis. Det er viktig at vi alle fortsetter med et godt samarbeid med våre naboer og ikke legger oss på en for tøff linje.