Anders Eriksson (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
204
Henkilö
Speaker role
Midtergruppen
Päivämäärä

Herr president! Jag talar på mittengruppens vägnar. Den här redogörelsen från ministerrådet är bra. Man hänvisar till ett forskningsarbete från Köpenhamns universitet där det sägs att de nordiska länderna har många skillnader där man inte kan komma överens, men man ser att där de nordiska länderna arbetar tillsammans, då uppnår man också ett stort inflytande. Det är bra.

Från mittengruppens sida ser vi att man ändå borde koordinera det här ännu bättre och att man borde koordinera det tidigare. Det förslag vi lagt från mittengruppens sida om ett kontor så att man från Nordiska rådet skulle vara mera fysiskt närvarande i Bryssel vill jag också plocka fram i de här sammanhangen.

Det finns fyra, tycker jag, väldigt bra exempel på samarbetsområden. Bland annat sägs det för det första att man ska inspirera och påverka EU om standarder, lagstiftning och så vidare i riktning med nordiska erfarenheter och intressen. Man pratar också om att man ska samarbeta mera om att implementera EU-regler i de nordiska länderna. Allt det här är bra. Men verkligheten kan många gånger vara lite annorlunda. Till exempel när det gäller de medlemsförslag som vi har lämnat om implementering av EU-direktiv noterar vi att det är svårt att få det att fungera i praktiken.

I den här ministerrådsredogörelsen pratar man vidare om screening av EU-direktiv, men att få det att fungera hela vägen ut i de lokala myndigheterna har vi sett är ett stort bekymmer.

Avslutningsvis hoppas vi från mittengruppens sida att man lägger ännu mera tryck bakom de ord som är bra i den här redogörelsen.