Axel Jonsson (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
264
Henkilö
Speaker role
Midtergruppen
Päivämäärä

Fru president! Det var säkert många med mig som fällde en liten tår i går på prisutdelningen när den nya nordiska hymnen spelades. Vad har då det med utrikespolitik och internationell politik att göra, tänker säkert de flesta. Jo, för mig betyder det att i det nordiska samarbetet hjälper vi till och sjunger för varandra, speciellt i de sammanhang där inte alla är representerade. Det gäller inte minst i EU-samarbetet där vi har tre starka röster som sjunger också för dem som inte har någon röst där. Det blir förstås ännu mer aktuellt i dagens läge när vi ser ett Brexit som är nära förestående och som också kommer att vilja ha en röst i EU-samarbetet framöver.

Det innebär att jag och mittengruppen ser det som en självklarhet att vi ska ha ett nordiskt Brysselkontor för att kunna förverkliga en starkare gemensam nordisk EU-politik. Det innebär också att vi måste bli bättre på att tillsammans implementera EU-lagstiftning och utveckla vårt arbete när vi tar oss an EU-lagstiftning. Vidare innebär det att vi har en röst i Nato även om vi har stater som inte är med i Nato i dag.

Det gläder mig mycket att utrikesminister Margot Wallström betonade att Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd är en nordisk plats. Då kan Sverige sjunga också för oss andra som inte har en plats i säkerhetsrådet.

Bertel Haarder upplyste mig i början av veckan att vi i Norden har och kontrollerar världens största handelsflotta. Det är nog inte många som tänker på det, men det är faktiskt sant med tanke på de rederier och fartyg som vi kontrollerar i dagsläget. Därmed är det självklart att vi också ska ha en gemensam utrikespolitik i IMO och agera gemensamt även där.

Med dessa ord tackar jag för mig, fru president.