Hans Wallmark (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
265
Henkilö
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Päivämäärä

Fru president! Ibland tar man vissa saker för så självklara att man inte ens nämner dem vid namn. Det är intressant att vi nu har talat om utrikesförhållanden i lite drygt en timme, och ingen har egentligen påpekat det glädjande i att det nu är 25 år sedan vi återigen etablerade kontakter med de tre baltiska republikerna – återuppståndna som självständiga, självstyrande och stolta stater. Bland det första de gjorde var att bli Natomedlemmar och sedan EU-medlemmar, men det kan man möjligtvis tycka är en annan historia.

Jag tycker dock att det finns all anledning att verkligen se detta när vi dryftar utrikespolitiska frågor. Vi har gjort en stor insats som nordiska länder, vart och ett av oss, i hjälpen och stödet till att återupprätta frihet och självständighet tillsammans med folken i Estland, Lettland och Litauen. Därför tror jag också att det finns anledning att se vad det är som vi i dag har gemensamt mellan dessa åtta stater. Det finns några saker som har nämnts från ministrarnas sida, inte minst arbetet för frihandel. Vi är öppna moderna ekonomier som bygger på att vi gör affärer med andra länder – från våra länder och till våra länder. Som en konsekvens av Brexit finns det all anledning att stärka upp detta arbete och att göra det tillsammans, alla åtta länder sida vid sida.

Det är i tider av desinformation och propaganda som vi tillsammans måste trycka emot den bild som skapas med krigsretorik – inte i nordiska medier utan i medier formade av ryska intressen. Det handlar i förlängningen också om energiförsörjning, där vi i dag har en energikabel mellan Sverige och Litauen och därmed mellan Sverige och Baltikum. Men vi måste även se på energileveranser utifrån ett säkerhetsperspektiv. Därför har vi från den konservativa gruppen lyft upp detta med Nord Stream, men man måste också förstå den oro man i Baltikum känner för till exempel kärnkraftverk i Vitryssland.

Mina vänner! Låt oss nu, en timme in i den utrikespolitiska debatten, med stolthet ihågkomma våra speciella relationer mellan Norden och de tre baltiska republikerna.