Lars Tysklind (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
449
Henkilö
Speaker role
Udvalgets for Vækst og Udviklings talsperson
Päivämäärä

Herr president och mina nordiska kollegor! Detta är ett betänkande som handlar om ett medlemsförslag om att underlätta mobiliteten. Fokus ligger på en av våra grundläggande uppgifter här i Nordiska rådet, åtminstone enligt de flestas mening, nämligen att få till en bra och fungerande gränsöverskridande arbetsmarknad i hela Norden.

Medlemsförslaget lägger fokus på att vi skulle kunna ta vara på den kompetens och yrkeskunskap som finns i våra olika länder när arbetskraftskraftsbehovet kanske finns på ena sidan av gränsen och kompetensen på den andra. Vi ska titta på lagreglerade yrken, effektivare validering och harmoniserade branschregler. Utskottet har behandlat medlemsförslaget och i stort sett ställt sig bakom intentionerna i det. Det finns tydliga skrivningar från utskottets sida om att vi ska kartlägga de nationella valideringsregler som finns och byta best practice när det gäller detta. Det handlar naturligtvis om att underlätta mobiliteten både för yrkesgrupper generellt men också för den nyinflyttade arbetskraften på den nordiska arbetsmarknaden, så att de kan ha hela Norden som arbetsmarknad.

I övrigt finns en rekommendation som också är väldigt viktig, och det är att se över hur kraven ser ut och hur ansökningsförfaranden och validering går till. Det ska förenklas. Syftet är att underlätta och påskynda handläggningen av sådana ansökningar. Det är väl något av det största slöseriet vi har med mänsklig kraft att vi har människor som kan en massa saker och ändå inte kan komma in på arbetsmarknaden på grund av att vi inte kan få till valideringsprocessen. Detta trycker utskottet väldigt hårt på. Det är alltså en rekommendation till de nordiska regeringarna om att se över krav och ansökningsförfaranden. Just den sista biten är det som skiljer utskottets förslag från reservanten, och det kan jag tycka är lite märkligt eftersom effektiva handläggningsprocesser väl borde vara ett grundläggande krav oavsett vilken process vi pratar om.