Bente Stein Mathisen (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
198
Speaker role
Utskottet för välfärd i Nordens talesperson
Päivämäärä

Jeg vil takke statsråd Bent Høie for en god redegjørelse. Som vi har hørt, er det et omfattende nordisk helsesamarbeid på gang. På vegne av utvalget for velferd i Norden vil jeg gi honnør for alt det gode arbeidet som gjøres. I velferdsutvalget synes vi det er gledelig at 12 av 14 forslag i Kjønberg-rapporten er fulgt opp av ministerne og Ministerrådet.

Jeg vil også særlig fremheve arbeidet mot antibiotikaresistente bakterier. Vi i Nordisk råd mener at dette viktige arbeidet fortsatt må prioriteres veldig høyt. Det er gledelig å se at Nordisk ministerråd avsetter midler til initiativer som er i tråd med de 12 konkrete forslagene i Nordisk råds hvitbok. Kunnskapen må ut, forslagene må synliggjøres og implementeres i helsetjenesten, i dyrevelferden og ikke minst i bevisstheten til folk flest.

Det nordiske helsearbeidet om sjeldne diagnoser bør også videreutvikles. I stedet for at hvert enkelt land styrer med dette alene, får vi mer effekt ut av midler, forskning, behandling og ikke minst fagkompetanse ved å samarbeide. Pasientgrunnlaget utvides, og kompetansemiljøene blir større. Vi kan også utøve press på legemiddelindustrien når det gjelder innkjøp av dyre, livsviktige medisiner for personer med sjeldne diagnoser. Vi har en ganske vanskelig debatt om dette i Norge i disse dager.

Vi lever ganske like liv i Norden og har mange av de samme utfordringene. Derfor kan vi lære mye av hverandre, det er det mange som har snakket om. Jeg vil da nevne en felles utfordring vi har med frafall i skolen og et høyt antall unge utenfor arbeidslivet. I folkehelsearbeidet er det viktig å ha fokus på skoleelevers psykiske helse og hvilke forebyggende tiltak som kan settes inn for å motvirke denne trenden. Jeg vil i den forbindelse understreke viktigheten av at den nordiske arbeidsgruppen på psykisk helse-området får fornyet sitt mandat, slik at vi kan få et tredje toppmøte om psykisk helse i 2019.

Gjennom det norske formannskapet neste år vil utviklingen av det nordiske samarbeidet innen e-helse og velferdsteknologi bli løftet frem på dagsordenen.

Helt til slutt: Vi er alle opptatt av pasientsikkerhet og kvalitet i helsetjenestetilbudet. Jeg er glad for at ministeren sa at det nå snart vil bli en avklaring og revidering av Arjeplogavtalen, for det må settes en stopper for at en lege som har mistet sin autorisasjon i et nordisk land, drar til et annet land og praktiserer som lege der.