Henrik Dam Kristensen (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
257
Speaker role
Præsidiets talsperson
Päivämäärä

Fru præsident. Først vil jeg gerne takke for den udførlige redegørelse, som vi lige har fået fra ministrene om det nordiske samarbejde og EU-politikken. Jeg tror, jeg kan sige, at vi i Nordisk Råd er glade, fordi vi synes, det er vigtigt, at Nordisk Ministerråd tillægger samarbejdet i EU betydning.

Vi ved jo godt alle sammen, at på EU-niveau påvirkes de nordiske lande, og derfor har vi i lang tid haft fokus på implementeringen af EU-retsakter. For det er jo vigtigt for vores intention om en mere integreret region, at vi ikke fortsat skaber nye grænsehindringer, bl.a. når vi implementerer EU-lovgivningen.

Vi lever i en tid med forandringer og ustabilitet, og derfor er det også vigtigt, at vi holder kontakt med vores tætte og ligesindede naboer. I udkastet til Nordisk Råds internationale strategi fra 2018-2021 står EU meget naturligt prioriteret som en samarbejdspartner. Vi ved, at der også i de kommende år kommer spændende ting på dagsordenen. Socialpolitikken kommer til at stå højt … [lydudfald] … på en søjle for sociale rettigheder. Og her tror jeg at vi, de nordiske lande, kan tage en ledende rolle. Med vores velfærdssystem, gode modeller, social innovation tror jeg på vi kan have en reel mulighed for at vise vejen, også på det sociale EU-topmøde, som kommer i Göteborg i november. På en række områder mener jeg vi kan bidrage med vores værdier, vores ærlighed, vores solidaritet og vores retfærdighed.

Vi arbejder også med – og EU arbejder målrettet med det – at bidrage til en succesfuld opfyldelse af FN’s 17 verdensmål. I Nordisk Råd undersøger vi lige nu, hvordan vi på bedst mulig måde kan integrere disse mål i de nordiske samarbejder. Og vi havde jo også det som et af temaerne, da vi havde det danske formandskab, hvor vi diskuterede disse spørgsmål med statsministrene. Også her kan EU med vores viden om bæredygtige løsninger, ligestilling og grøn omstilling gå forrest.

EU’s fremtid diskuteres i Bruxelles og i medlemslandene. Jean-Claude Juncker sagde i en tale i september 2017, at EU nu har vind i sejlene. Det er måske lige flot nok, når man også kigger på de mange opbrud, der er i EU; man kan blot nævne Brexit. Men det betyder ikke, at vi ikke skal fokusere på det, også fra nordisk side. Derfor vil jeg til den debat, der var mellem hr. Christian Juhl og ministeren, bare sige, at jeg synes, det er en klog beslutning, at vi, de nordiske parlamentarikere, nu har fået ansat en person i Bruxelles – ikke til at følge al EU-lovgivning, for det er fuldstændig umuligt, men lige præcis til at få udpeget de debatter, hvor de nordiske lande har en fælles agenda. For det er jo kun, hvis vi kommer ind i de debatter på et tidligt tidspunkt, at vi som nordiske parlamentarikere kan være med til at påvirke EU-systemet. Og uanset hvordan og hvorledes vi vurderer det her, kan vi med en fælles nordisk indsats på de områder, hvor vi kan enes om det, være med til at flytte relativt meget.

Så fokus på EU-området i fremtiden er vigtigt. Og her må jeg medgive, at det er vigtigt, at også vores ministre spiller med, hvilket vi her i dag har fået tydeligt bevis for at de gør. Og derfor hilser jeg det meget velkomment. Tak.