Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Finska fyramånadersregeln

Finland införde inför utvidgningen av EU år 2004 regler om bosättningsbaserade förmåner som innebär att personer som inte är bosatta i Finland och vars arbetsförhållande inte är minst fyra månader långt, inte heller är försäkrade för vissa socialförsäkringsförmåner som de annars hade varit försäkrade för genom sin bosättning Finland.

Tietoja

Sarjanumero
14-008
Maat
Finland
Aihealue
Social och hälsa
Tila
Ratkaistu
Rajaesteneuvoston priorisoima
Ei

När en person flyttar till Finland avgör Folkpensionsanstalten (FPA) om han eller hon ska omfattas av den finska bosättningsbaserade sociala tryggheten som FPA har hand om. Tryggheten omfattar följande förmåner: folkpension, barnbidrag, moderskapsunderstöd, bostadsbidrag, bostadsbidrag för pensionstagare, handikappförmåner, frontmannapension, garantipension och underhållsstöd. Även rätt till förmåner enligt sjukförsäkringslagen och lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner grundar sig på bosättning.

Om en person som kommer till Finland inte uppfyller villkoren för stadigvarande bosättning i Finland grundar sig rätten till FPA:s förmåner istället på arbete. Personer som omfattas av förordningarna 883/2004 och 1408/71 kan bli försäkrade och få rätt till FPA:s förmåner på basis av arbete om de under fyra månader arbetar minst 18 timmar i veckan och har en lön som motsvarar minst den lön som ska betalas enligt branschens kollektivavtal. Om det inte finns något kollektivavtal inom den aktuella branschen, ska lönen för arbetet vara minst 1 154 EUR i månaden (2014) vid heltidsarbete. Detta krav brukar kallas fyramånadersregeln.

Personen är visserligen försäkrad för arbetspension, arbetsskada och olycksfallsförsäkring och har rätt till offentlig hälsovård i Finland, men har inte rätt till exempelvis barnbidrag eller sjukförsäkring (sjukdagpenning, föräldrapenning).

Keitä asia koskee?

Fyramånadersregeln drabbade i hög grad nordiska säsongsarbetare inom turistnäringen i norra Finland.

Ratkaisuehdotus

Istället för fyramånadersregeln görs utbetalningen av sociala trygghetsförmåner baserat på en liknande regel för arbetsvillkor som finns i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Alternativt kunde fyramånadersregeln göras om till en enmånadsregel.

I den finska regeringens spetsprojekt om bosättningsbaserad social trygghet har gjorts utredning om kriterier för den bosättningsbaserade sociala trygghetens inledande respektive avslutande skeden för personer som dels kommer till Finland, dels lämnar Finland. Regeringens syfte är att hösten 2018 ge en proposition gällande ändringarna i den bosättningsbaserade sociala tryggheten.

Social- och hälsovårdsministeriet har i början av 2019 bekräftat att gränshindret är nu löst genom att den nya lagen inte har några bestämmelser om en minimitid angående längden på arbetsförhållandet. Fyramånadersregeln har avskaffats och arbetstagaren har, ifall andra förutsättningar är uppfyllda, rätt till bosättningsbaserade förmåner under den tid som man arbetar i Finland. 

Viimeksi tarkistanut
Social- och hälsovårdministeriet, Finland 14.9.2018
Ota yhteyttä