Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Bidrag till resor till anställningsintervjuer över gränser inte möjliga

Arbetssökande kan få bidrag till resor för anställningsintervju inom landet, men inte till resor för anställningsintervju i andra länder.

Tietoja

Sarjanumero
14-018
Maat
Danmark
Finland
Aihealue
Arbetsmarknad
Tila
Ratkaistu
Rajaesteneuvoston priorisoima
Ei

För att främja de arbetssökandes geografiska mobilitet kan arbetssökande i Sverige, Norge och Finland få bidrag till resor till anställningsintervjuer.  De arbetssökande måste uppfylla vissa villkor för att få rätt till ett sådant bidrag, och det är arbetsmarknadsmyndigheterna i det enskilda landet som bedömer vem som ska ges prioritet för ett bidrag.

I Island ges inte bidrag till resor till anställningsintervjuer. Arbetssökande i Norge och Sverige kunde tidigare bara få bidrag till resor till anställningsintervjuer inom landet, men de kan nu också få bidrag till resor till ett annat EU/EES -land.

I Finland kan arbets- och näringsbyrån bevilja ersättning för rese- och inkvarteringskostnader i samband med resor tur och retur i Finland enligt statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om offentlig arbetskrafts- och företagsservice (1542/2016) som trädde i kraft den 1.1.2017. Det här gäller bland annat resan till anställningsintervju, om arbetet pågår i minst två veckor och arbetstiden i genomsnitt är minst 18 timmar per vecka. Arbets- och näringsbyrån kan också bevilja ersättning för rese- och inkvarteringskostnader i samband med resor tur och retur för anställningsintervju i en annan medlemsstat i Europeiska unionen eller i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om de här förutsättningarna är uppfyllda. Eures–reglerna och åtgärden gäller också Finland.

I Danmark är det upp till den enskilda kommunen att fastställa närmare riktlinjer för möjligheten att få bidrag till resekostnader kopplade till arbetssökande och bedöma vem som ska få sådant bidrag. Det finns inga hinder för att en kommun ska kunna ge bidrag för reskostnader till anställningsintervjuer i andra länder.  Europeiska kommissionen har anfört att tidigare praxis i Sverige om att endast bevilja mobilitetsfrämjande bidrag till resor inom Sverige står i strid med den EU-rättsliga likabehandlingsprincipen. Förhållandet till EU-rätten utvärderades också i utredningen Flyttningsbidrag och unionsrätten (SOU2010:26), där samma slutsats drogs och att nämnda praxis innebar ett hinder för fri mobilitet för arbetskraften.

Sverige har från och med den 1 februari 2011 ändrat reglerna så att Arbetsförmedlingen kan bevilja flyttningsbidrag för intervjuresor, bohagstransport och pendlingsstöd inom hela EU/EES-området och Schweiz. Mot bakgrund av den svenska utredningen har också de norska myndigheterna slopat tidigare norsk praxis att endast ge bidrag för resor till anställningsintervjuer i Norge, då den inte är i linje med EU-rätten.  Norge antog den 12 augusti 2011 en ny bestämmelse om mobilitetsfrämjande resestöd till arbetssökande, där det framgår att det kan ges bidrag till arbetssökande även för resor till andra EU/EES-länder.  Den nya bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari 2012.

I Danmark anses detta gränshinder tillfällig löst med ”Ditt första EURES-jobb”. Med hjälp av EU-kommissionens initiativ ”Ditt första EURES-jobb” har en kampanj igångsatts för att öka rörligheten. Ditt första Eures-jobb riktar sig till arbetssökande mellan 18 och 35 som kan få hjälp med jobbmatchning och intervjuresa. När de har fått ett arbete kan de också få ersättning för att komma igång i det nya landet. Arbetsgivare kan även de få hjälp av Ditt första Eures-jobb. De kan få stöd i sin rekrytering av Eures–rådgivare, och ekonomisk ersättning när de anställer ungdomar mellan 18 och 35 år från ett annat EU–land. Detsamma gäller Finland.

Gränshindret motsvaras av nr C3 i rapporten "Gränshinder i Norden på social- och arbetsmarknadsområdet" (Nord 2012:002).

Esimerkki

Camilla som är finländsk medborgare har hittat ett intressant jobb i Danmark. Hon har dock inte möjlighet att delta i en intervju eftersom resekostnaderna är höga och hon som finländare inte har rätt till resebidrag.

Keitä asia koskee?

Vem berörs av problemet?

Arbetssökande bosatta i Finland och Danmark som ska delta i anställningsintervjuer utomlands berördes av detta problem.

Ratkaisuehdotus

MR-A beslöt i sitt möte i november 2017 att gränshindret anses vara löst i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Gränshindret är löst.

Viimeksi tarkistanut
Arbets- och näringsministeriet, Finlan 10.9.2018
Ota yhteyttä