Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Möjlighet att kvarstå som medlem i svensk a-kassa vid arbete utomlands

Tidigare rådde det oklarheter kring medlemskapet i en svensk a-kassa i samband med arbete utomlands. Enligt en dom i svenska Regeringsrätten behöver en sökande som har behållit medlemskapet i sin svenska a-kassa under arbetet i ett EU/EES-land inte längre återaktualisera sitt medlemskap i den svenska a-kassan när arbetet i utlandet upphör. Detta förutsätter dock dubbelt medlemskap under arbetsperioden i utlandet. Tidigare, innan domen kom, fick den sökande glapp i sin medlemskapstid om han/hon inte i tid återaktualiserade sitt medlemskap i a-kassan vilket innebar att han/hon enbart kunde få grundbelopp.

Tietoja

Sarjanumero
14-024
Maat
Sverige
Aihealue
Arbetsmarknad
Tila
Ratkaistu
Rajaesteneuvoston priorisoima
Ei

Den svenska regeringsrätten bedömde frågan i sitt avgörande RÅ 2008 ref. 90. Frågan var huruvida L.G. hade bibehållit sitt medlemskap i försäkringskassan medan hon jobbade i Spanien. Regeringsrätten svarade ja efter att ha gjort följande bedömning:

”I förordning 1408/71 finns tydliga s.k. lagvalsregler. Enligt dessa har L.G. under sitt arbete i Spanien omfattats av endast spansk försäkringslagstiftning. Enligt förordningen upphörde således hennes svenska försäkringsskydd när hon började arbeta i Spanien. Om detta också innebar att hennes medlemskap i kassan upphörde är en associationsrättslig fråga som inte omfattas av regleringen i förordningen.

Som kammarrätten konstaterat finns i lagen om arbetslöshetskassor inte några regler av innebörd att ett medlemskap skulle upphöra utan att ett särskilt beslut om detta fattas av kassan. I målet är ostridigt att något sådant beslut inte fattats. I målet har inte heller påståtts eller annars kommit fram att det skulle föreligga någon skyldighet för en enskild medlem att upplysa sin kassa om att denne avser att arbeta utomlands. Inte heller finns någon regel om att ett medlemskap skulle kunna upphöra automatiskt när en medlem arbetar i ett annat land eller ansluts till ett annat lands socialförsäkringssystem.

Vad gäller likabehandlingsprincipen bygger klagandens argumentation på en jämförelse med situationen att någon handlar i strid med svenska regler och gemenskapsrättsliga principer och situationen att någon handlar i enlighet med dessa regler och principer. Vad ovan anförts innebär dock att den första situationen inte föreligger i målet.

Det nu sagda leder till slutsatsen att L.G. måste anses ha upprätthållit sitt medlemskap i AEA under den tid hon arbetat i Spanien. Vid sådant förhållande och då, som tidigare sagts, arbetsvillkoret inte är i fråga i målet ska frågan om förutsättningarna i övrigt föreligger för henne att få ersättning prövas av arbetslöshetskassan.”

Esimerkki

Johan som är svensk medborgare blev medlem i en svensk a-kassa år 2000. Efter det har han bott, jobbat och varit försäkrad i de övriga nordiska länderna fram till 2013 då han flyttade tillbaka till Sverige. Under hela sin period utomlands har han betalat sin medlemsavgift till den svenska a-kassan. Det finns inga regler om att ett medlemskap skulle upphöra automatiskt då en medlem arbetar i ett annat land eller ansluts till ett annat lands socialförsäkringssystem. Johan har därför bibehållit sitt medlemskap i den svenska a-kassan.

Keitä asia koskee?

Svenskar som hör till en a-kassa och väljer att jobba utomlands.

Ota yhteyttä