Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Dagar med ersättning vid föräldraledighet avräknas olika i de nordiska länderna

Svenska Försäkringskassan tog under våren 2011 ställning till hur många dagar man skulle avräkna från den svenska föräldrapenningen p.g.a. att en förälder redan tagit ut föräldrapenning i ett annat nordiskt land. Tidigare har det skapat en del osäkerhet att Försäkringskassan ibland avräknat 5 dagar/vecka och ibland 7 dagar/vecka. Ställningstagandet innebär nu att Försäkringskassan alltid avräknar 7 dagar/vecka.

Tietoja

Sarjanumero
14-044
Maat
Sverige
Aihealue
Social och hälsa
Tila
Ratkaistu
Rajaesteneuvoston priorisoima
Ei

Frågan gäller hur eller om avräkning ska göras om föräldrarna har sökt ersättning vid föräldraledighet från två nordiska länder för samma barn. I Sverige gäller att från det antal dagar som svensk föräldrapenning kan betalas ut avräknas dagar som föräldrarna har fått motsvarande svensk föräldrapenning från ett annat nordiskt land för samma barn. Avräkning ska således göras för den utländska ersättningen oavsett vem av föräldrarna som har fått ersättningen. Om det andra nordiska landet har en lagstiftning som innebär att ersättning betalas ut veckovis eller månadsvis ska veckoutbetalningen respektive månadsutbetalningen räknas om till 7 dagar per vecka eller antal dagar i månaden.

Om föräldern inte kan välja antal dagar enligt det andra landets lagstiftning, då ersättningen alltid är 5 dagar per vecka, måste man kontrollera med det andra landet om detta motsvarar en hel vecka. Om det andra landets institution då lämnar besked om att ersättningen i detta land motsvarar en hel vecka i Sverige görs avräkning med 7 dagar per vecka. Vid andra situationer ska avräkning göras med de dagar för vilka ersättning faktiskt betalats ut från det andra landet.

I Finland räknas enligt sjukförsäkringslagen vardagar som betalningsdagar, det vill säga i allmänhet 6 dagar i veckan (inklusive lördag). Om förmånen i det andra landet räknas i veckor drar man av 6 dagar per vecka från perioden med föräldradagpenning i Finland. I Island har föräldrarna en självständig rätt till föräldraförmåner i tre månader var och tre månader utöver detta som de kan dela på det sätt de själva önskar. Det görs endast en avräkning för den person som har fått ersättning för samma period från ett annat nordiskt land.

Barseldagpenge (föräldrapenning) i Danmark beräknas på veckobasis utifrån antal arbetade timmar per vecka. Ur danskt perspektiv är det därför utan betydelse om man räknar med 5 eller 7 dagar per vecka. När den danska myndigheten får en förfrågan från ett annat land behöver den veta om det andra landet beräknar sin ersättning enligt till exempel 5 eller 7 dagar per vecka. I Norge betalas föräldrapenning ut för 5 dagar per vecka. Det sker ingen avräkning från den ena förälderns dagar om den andra föräldern har fått motsvarande föräldrapenning från ett annat nordiskt land för samma barn.

Även om hindret numera är löst är det dock viktigt att information sprids till de nordiska socialförsäkrings-institutionerna så att avräkning i förekommande fall kan ske på rätt sätt.

Gränshindret motsvaras av nr B24 i rapporten "Gränshinder i Norden på social- och arbetsmarknadsområdet" (Nord 2012:002).

Ota yhteyttä