Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Hemsändande av nordiska medborgare som söker socialt bistånd

Nordiska medborgare i behov av socialt bistånd har i vissa fall sänts hem från ett annat nordiskt land trots viss anknytning till bosättningslandet. Enligt artikel 7 i den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster kan en nordisk medborgare inte sändas hem på grund av hans eller hennes behov av socialt bistånd, om hans eller hennes familjeförhållanden, anknytning till bosättningslandet eller omständigheterna i övrigt talar för att personen bör stanna där, och i alla fall inte om han eller hon de senaste tre åren har uppehållit sig lagligt i landet.

Tietoja

Sarjanumero
14-108
Maat
Danmark
Aihealue
Social och hälsa
Tila
Ratkaistu
Rajaesteneuvoston priorisoima
Ei

Hindret är behandlat i översynen av biståndskonventionen. Det framgår av översynen att ländernas tolkning av biståndskonventionen på detta område närmat sig varandras rättspraxis och att det därmed inte längre föreligger ett gränshinder.

Det följer direkt av artikel 7 i den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster från den 14 juni 1994 att det är möjligt att sända hem en nordisk medborgare på grund av personens behov av socialt bistånd, om inte personen har haft lagligt uppehåll i landet de senaste tre åren, och om hans eller hennes familjeförhållanden, anknytning till bosättningslandet eller omständigheterna i övrigt inte talar för att han eller hon bör förbli där.

Danmark anser att dansk praxis för hemsändande av nordiska medborgare om personen har behov av fortlöpande sociala tjänster fullt ut stämmer överens med den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster. Det är vidare Danmarks uppfattning att de danska reglerna och praxis inte utgör ett gränshinder, som det definieras inom ramen för det nordiska samarbetet.

Nordiska medborgare som omfattas av EU/EES-reglerna om fri rörlighet kan inte sändas hem. Utlänningsmyndigheterna gör i varje enskilt fall en konkret bedömning om personen i fråga omfattas av EU/EES-reglerna om fri rörlighet. Finland, Island, Norge och Sverige är av den uppfattningen att artikel 7 i den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster i praktiken utgör ett hinder för hemsändande av nordiska medborgare som också har uppehållit sig kort tid i det land där de söker bistånd. Anknytningskraven är svaga, och treårsgränsen är en absolut gräns oavhängig av andra kriterier för anknytning. Danmarks tolkning och tillämpning av artikeln tycks avvika från tolkningen och tillämpningen i övriga nordiska länderna.

Gränshindret motsvaras av nr A1 i rapporten "Gränshinder i Norden på social- och arbetsmarknadsområdet" (Nord 2012:002).

Esimerkki

Camilla är en isländsk medborgare bosatt i Danmark tillsammans med sin man. Efter att ha bott ett år i Danmark blir hon gravid och mister sitt arbete. Hon registrerar sig därefter som arbetssökande. Utlänningsservice i Danmark väljer ändå att sända henne tillbaka till Island med motiveringen att hon inte lovligen bott i Danmark under tre år och har inte heller någon särskild anknytning till landet.

Keitä asia koskee?

Nordiska medborgare som lyfter stöd i Danmark.

Ratkaisuehdotus

En nordisk expertgrupp har i rapporten Nord 2012:002 ansett att gränshindret kan lösas genom ändringar i dansk praxis. Danmark anser inte detta vara ett gränshinder. Vidare kommer den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster sannolikt att revideras under de närmaste åren, vilket också kan påverka reglerna om hemsändande.

Ota yhteyttä