Annika Olsen (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Indlæg
Ræðunúmer
213
Notandi
Speaker role
Færøernes samarbejdsminister
Dagsetning

Tak, herr præsident. For hvert øjeblik, der gik, kom Pasha tættere på. Pashas bil gik ikke i stykker, Pashas bil løb ikke tør for benzin, Pashas bil blev ikke stjålet. Pasha kom ikke ud for de ting, der kunne sinke køreturen for en almindelig dødelig, fordi almindelige menneskers bekymringer ikke berørte ham, fordi han altid fik sin vilje. Citatet er taget fra Sofi Oksanens roman Renselse.

Romanen fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2010 og i et meget intenst sprog får vi læsere indblik i en ung piges flugt fra Pashas fangenskab. Romanen giver os læsere indsigt i det højaktuelle problem med menneskehandel, og denne gang er denne nådesløse og brutale handel med mennesker rykket tættere på de nordiske grænser.

Menneskehandel kender nemlig ingen grænser. Den findes overalt og er nu blevet det fjerdestørste handelsområde på verdensplan. Der er ingen grænsehindringer, når det kommer til menneskehandel, heller ikke i Norden. Der er brug for information og viden, og på Færøerne arbejder vi på et informationsmateriale, som kan hjælpe potentielle ofre for menneskehandel ved at producere informationsmateriale om det færøske samfund, om borgernes rettigheder og pligter. Dertil nævnes al relevant kontaktinformation, der er nødvendig i tilfælde af krise, herunder politi, læge, krisecenter osv.

Vi må selvfølgelig ikke stigmatisere visse grupper, men vi skal belyse problemet på behørig og effektiv vis, vi skal lære at se kritiske tegn på menneskehandel, vi skal kunne skride til handling, tilkalde politi eller andre myndigheder og i det hele taget arbejde meget tæt sammen på tværs af Norden. Herunder er et styrket samarbejde mellem politienheder i de nordiske lande af stor betydning. Og Færøerne vil helt klart være med i samarbejdet om bekæmpelse af menneskehandel.

Menneskehandel er den mest uhyggelige form for kriminalitet, der findes på verdensplan, og den rykker som sagt tættere på de nordiske grænser. Vi må i det nordiske samarbejde være på vagt og sætte alle kræfter ind for at forebygge denne kriminalitet. Menneskehandel er den moderne udgave af slaveri, den er bare mere uhyggelig og brutal. Det skal fremstå helt klart, at vi ikke accepterer menneskehandel under nogen form nogensinde. Tak.