Aleqa Hammond (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Gerð
Hovedindlæg
Ræðunúmer
176
Notandi
Speaker role
Formand for Naalakkersuisut
Dagsetning

Nu bliver Grønlands beslutning om at ophæve nultolerancen over for uran og andre radioaktive mineraler rejst under udenrigsministrenes redegørelse. Replikken blev ikke besvaret, men jeg vil blot slå fast, hvor vigtigt det er huske på, at kompetencen vedrørende alle mineralske råstoffer i Grønland, inklusive uran og sjældne jordarter, er blevet hjemtaget under selvstyreloven i 2010. Jeg vil meget gerne besvare eventuelle spørgsmål om dette, hvis det er ønskeligt.

Det spørgsmål, jeg gerne vil rejse her i forbindelse med forsvarsministrenes redegørelse, er overvågning fra luften i Norden og i Arktis. Det var det, som jeg nævnte i forbindelse med min tale i går. Grønlands udfordring er, at vores havområder, især øst for Grønland, er enorme, og indtil for nylig blev de kun benyttet lidt. Men med stigende transport til havs i Arktis, krydstogtsturisme, olieefterforskning offshore og andet bliver vi nødt til at tage problemstillingen meget alvorligt. Vi kan blive stillet over for en alvorlig udfordring i form af en alvorlig ulykke til havs. En alvorlig ulykke kan risikere at blive en økologisk og menneskelig katastrofe for de mennesker, som bor i Grønland, og som lever af havets levende ressourcer.

Jeg har selvfølgelig noteret mig, som hr. Bertel Haarder også nævnte, den meget kritiske rapport fra Rigsrevisionen i Danmark på dette område med alvor og bekymring. Men overvågning til havs i Grønland er en dansk kompetence, og jeg synes ikke, det er passende at udtale mig yderligere om, hvorvidt kompetencen udøves ansvarsfuldt eller ej, men jeg er bekymret.

Det er derfor, jeg synes, at det er naturligt, at jeg i går lancerede ideen om muligheden for en nordisk droneeskadrille. Det nordiske samarbejde er nyttigt, også i Grønland i forbindelse med havmiljøet. Så kan Norden sammen spille en vigtig, mere effektiv og billigere rolle, end hvis landene skulle håndtere disse spørgsmål hver især.

Jeg vil gerne takke den danske forsvarsminister for, at han har taget initiativ til, at der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal komme med en samlet anbefaling om en styrkelse af det danske forsvars varetagelse af opgaver i Arktis. Og jeg vil gerne her anerkende forsvarsministerens beslutning om, at Grønland kan deltage i arbejdsgruppens arbejde. Dette er et godt eksempel på, hvordan vi i rigsfællesskabet håndterer sager af substans på grundlag af kompetencefordeling, men med fokus på reelle løsninger af vigtige udfordringer. Tak.