Stefan Löfven (Svar på replik)

Upplýsingar

Gerð
Svar på replik
Ræðunúmer
67
Notandi
Speaker role
Sveriges statsminister
Dagsetning

Herr president! Jag tror att frågan bygger på ett missförstånd. Sverige ska inte erkänna någon organisation. Sverige ska erkänna en stat. Det är två vitt skilda saker.

Jag har all respekt för att man kan ha olika uppfattningar i den här frågan. Inte minst i somras följde vi det som skedde timme för timme. Skeendet slutade med 2 100 döda, en fjärdedel av dessa var barn – omkring 500 – och knappt 400 000 som behöver rejält psykosocialt stöd. Hundratusentals människor blev utan bostäder. Jag säger inte att detta var ens fel – det var tvås fel, men det är något som visar att den strategi som vi hittills har valt inte har varit så lyckosam.

Nu nås jag av besked om ytterligare bosättningar på Västbanken. Frågan är inte om diskussionen om erkännande är för tidigt väckt, utan frågan är om den är för sent väckt. Vi gör detta för att vi vill medverka till en tvåstatslösning. Det finns inget annat sätt att ta sig fram än förhandlingar med respekt för den internationella rätten. Vad vi vill göra med detta är att skapa ett förhållande mellan två parter som är mindre ojämlikt än det är i dag. Därför väljer vi den här vägen. Jag har respekt för att andra har en annan uppfattning, men det är vår avsikt att erkänna staten, ingen organisation.