Stefan Löfven (Svar på replik)

Upplýsingar

Gerð
Svar på replik
Ræðunúmer
77
Notandi
Speaker role
Sveriges statsminister
Dagsetning

Herr president! Låt mig först ta upp försvarsfrågorna och Stoltenbergrapporten. Jag tog del av den för några år sedan. Den är mycket intressant. Detta är en av de frågor som vi gärna vill driva vidare som ordförandeland i Nordefco, alltså vad mer vi kan göra på såväl materielsidan som när det gäller övning för att höja vår militära förmåga. Det handlar om internationella insatser, övervakning och så vidare. Det följer vi gärna upp. Det gäller dock att först få en aktuell status: Var är vi i förhållande till Stoltenbergrapporten? För vår del är vi dock villiga att ta den diskussionen vidare.

Gränshinder har jag själv stött på under många år i mitt fackliga arbete. På vårt möte i förmiddags konstaterade vi att vi nu ska fokusera på 28 gränshinder som är kvar. För tio år sedan, när jag jobbade som intensivast med detta i samarbete med Dansk Metal, var det också alldeles för mycket, och då sade man att arbetet med gränshinder hade börjat tio år dessförinnan. Nu har det alltså gått 20 år, och nu har vi 28 gränshinder. Jag har inte sett exakt vilka de är. En del av dem är kanske nödvändiga, till exempel att vi har olika skattebeslut, men vi kan säkert göra mycket mer. Vi ska fortsätta det arbetet för att ta bort så mycket gränshinder som möjligt.

Det finns en risk här – jag tror att det var Alexander Stubb som sade detta i förmiddags – för att vi kommer efter EU och att det alltså helt plötsligt blir större möjligheter att flytta inom EU än inom de nordiska länderna, och då är det något som har gått fel. Vi ska vara före, inte efter.

Så kommer jag till detta om cancerforskning. Vi måste hitta svaret på frågan om cancer. Sverige har dessvärre halkat nedåt när det gäller life sciences. Vi hade en mycket starkare position, och där är nu Danmark ett föregångsland. Om det är något vi kan göra mer tillsammans i Norden välkomnar jag det. Jag kan inte utlova någon forskningssatsning – sådant är det andra som ska göra, och det är andra som ska fördela pengarna – men jag förstår poängen med att skapa ett större underlag för att ha både forskning på läkemedel, där ledtiderna kan vara 15 eller 20 år, och ha tillräckligt med klinisk forskning. Man måste framför allt bygga ihop läkemedelsutvecklingen med den medicinsk-tekniska utvecklingen och med utbildningen och forskningen, så att vi får ett tillräckligt bra underlag. Har vi bättre möjligheter att göra något gemensamt är vi absolut redo att försöka utveckla det.

Præsidenten meddelte, at der nu er fem minutter tilbage og tre talere, som er tilmeldt talerlisten.