Christina Gestrin (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Gerð
Hovedindlæg
Ræðunúmer
264
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Dagsetning

President! Ärade minister! Tack för redogörelsen om försvarspolitiken! Länge ansågs det olämpligt att de nordiska parlamentarikerna i Nordiska rådet hade synpunkter om försvarspolitiken. I dag är det en självklarhet att vi debatterar gemensamt fördjupat samarbete inom den här sektorn.

Mittengruppen välkomnar detta och ser det som en naturlig utveckling. Mittengruppen har i ett initiativ föreslagit att utrikes- och säkerhetsfrågorna ska få en tydligare plats och behandling i Nordiska rådet. Förslaget presenterades i går av Bertel Haarder i remissdebatten.

Den senaste tidens händelser i samband med Ukrainakrisen har på ett smärtsamt sätt påmint oss om att fred och stabilitet inte är en självklarhet utan någonting vi ständigt måste värna om. Det är också ett erkänt faktum att kostnaderna inom försvarspolitiken, försvarssektorn, är en påfrestning för våra länders ekonomier. Norden kan inte vara ett militärt tomrum och alternativet är därför inte att montera ned försvarsstrukturerna. Däremot är det både rationellt och klokt att fördjupa samarbetet då det gäller materielanskaffningar, arbetsfördelningar och mycket annat som vi här tidigare fick höra om. Nordefco har till exempel utvecklats till en etablerad och dynamisk form av samarbete och har också väckt stort intresse i övriga Europa.

De nordiska länderna har även samarbetat inom ramen för NATO. Finland och Sverige är kompanjoner till NATO, och även om ett fullt medlemskap för våra länder nu inte är aktuellt har länderna genom kompanjonskapet deltagit i gemensamma övningar. Flygövervakningsövningarna i Island tidigare i år är ett gott exempel på det.

Viktigt är också att notera att de nordiska länderna har ett långt samarbete i FN, samarbete i militär och civil krishantering samt fredsmedlingsuppdrag. Det är i dag, och ska också vara i framtiden, en viktig del av vår gemensamma nordiska säkerhetspolitik.