Annika Olsen (Svar på replik)

Upplýsingar

Gerð
Svar på replik
Ræðunúmer
270
Notandi
Speaker role
Færøernes samarbejdsminister
Dagsetning

Tak for det. Først vil jeg sige, at det er rigtigt, at Arktis er et meget interessant område. Stormagterne har stor fokus på Arktis, så det er selvfølgelig vigtigt, at vi er opmærksomme på Arktis.

Jeg ser ikke, at pengene til det arktiske samarbejdsprogram er reduceret, for hvis man kigger i det danske formandsprogram, kan man se, at netop Arktis faktisk er blevet opprioriteret i den del, der hedder Det blå Arktis. Der har man så sat 2,5 millioner kr. af til det her program, og det synes jeg er meget interessant. For det, som man blandt andet gør i programmet, er, at man understøtter sejlsikkerheden i Arktis ved at gennemføre et projekt om videreudvikling af e-navigationsværktøjet ArcticWeb, der giver overblik over skibe i Arktis, og ved udviklingen af en fælles maritim arktisk webportal med relevant og nødvendig information om sejlads i Arktis. En anden ting, som man også gør, er at skabe en platform for videndeling og udvikling af en fælles nordisk protokol for kortlægning og monitorering af havbundens biodiversitet og sårbarhed.

Så jeg ser faktisk, at man i formandsprogrammet forsøger at løfte det op igen, således at man virkelig får sat fokus på Arktis. Så jeg ser det ikke som en reduktion.