Bertel Haarder (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Gerð
Hovedindlæg
Ræðunúmer
286
Notandi
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Dagsetning

Vi har haft en diskussion om, hvorfor Sverige og Finland ikke melder sig ind i NATO. Vi kunne også tage en diskussion om, hvorfor Norge og Island ikke melder sig ind i EU. Men én ting er vi enige om, og det er, at uanset de forskellige allianceforhold kan vi alligevel samarbejde, og der er ikke nogen hindring for samarbejdet. Det kunne vi høre, da vi hørte om NORDEFCO-samarbejdet, altså forsvarssamarbejdet. Nogle af os har også været sammen med udenrigsministrene her i dag. De holdt møde i formiddags om alle de fælles udfordringer, de møder i deres arbejde.

Nordisk Ministerråd har en Østersøstrategi, en nordlig dimension, en politik over for Hviderusland, og jeg har fået den opgave i præsidiet at være en slags EU-rapporteur. Og vi har bestilt og fået en rapport om, hvordan vi kan styrke de uformelle netværk mellem de nordiske parlamentarikere i EU og parlamentarikerne i hjemlandene. Derfor var jeg i Bruxelles for nylig, og der planlægges endnu et besøg med fokus på EU’s østlige partnerskab, herunder selvfølgelig Hviderusland, Ukraine og Rusland. Vi planlægger også en temasession i Bruxelles til foråret. Så alle disse aktiviteter understreger jo, at der ikke er noget i vejen for, at vi samarbejder, og det fremgik jo også klart af den finske europa-, handels- og samarbejdsministers tale her.

Til slut vil jeg gerne citere, hvad formanden for Danmarks Grundforskningsfond, Liselotte Højgaard, sagde til mig for et par uger siden. Hun sagde: ”Hver gang de nordiske forskere har talt sammen på forhånd, når de skal til møde i EU, så får de deres vilje, og der er ingen undtagelser fra det.” Det siger lidt om, hvor meget vi spilder og går glip af ved ikke at samarbejde. Tak.