Peter Hultqvist (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Gerð
Hovedindlæg
Ræðunúmer
190
Notandi
Speaker role
Sveriges Forsvarsminister
Dagsetning

Ärade president! Bästa parlamentariker! Mina damer och herrar! Tack för inbjudan och möjligheten att tala här i dag om det nordiska försvarssamarbetet Nordefco! Det gläder mig att det finns ett brett intresse för dessa frågor. Det handlar om att ta till vara de många goda idéer som just nu finns om att utveckla det nordiska försvarssamarbetet. Grundfrågan är: Vart är samarbetet på väg? Hur kan det utvecklas vidare?

När vi utgår ifrån vår strategi måste vi börja med att tala klarspråk. Vi befinner oss i en utmanande säkerhetspolitisk situation. Vi lever i en osäker tid kantad av oroligheter och säkerhetspolitiska utmaningar. De nordiska länderna tillsammans med övriga Europa möter ett mer provokativt, oförutsägbart och destabiliserande Ryssland som har sänkt tröskeln för användande av militärt våld. Det är ett Ryssland som bryter mot internationell rätt och fjärmar sig från europeiska värderingar. Under ett och ett halvt år har den europeiska säkerhetsordningen utmanats på ett sätt som vi inte har upplevt sedan det kalla krigets slut. Den europeiska säkerhetsordningen står inför sin största utmaning sedan sin tillkomst. Denna negativa utveckling innebär att den säkerhetspolitiska situationen i det nordiska närområdet på ett påtagligt sätt har försämrats.

I Mellanöstern rasar en konflikt som har skapat den största flyktingvåg som Europa har upplevt sedan andra världskriget. Det är ett mänskligt lidande av oproportionerliga mått. Situationen påverkar samtliga länder inklusive våra nordiska länder. Det är en ansträngd situation. Situationen i Mellanöstern påverkar också oss i den nordiska kretsen. Här vill jag klargöra att den typ av brutalitet och samhällssyn som Isil står för måste bekämpas.

Det nordiska samarbetet vilar på en gemensam värdegrund. Med utgångspunkt i olika organisationstillhörigheter samarbetar vi, de nordiska länderna, nära inom ramen för EU, FN och Nato.

När vi tittar på vad vi ska göra konkret mellan de nordiska länderna kan jag konstatera att vi i dag samarbetar på bredden och djupet rörande informationsutbyte, stärkande av militär förmågeutveckling, träning och övning, gemensamma insatser och materielsamarbete. Under den dit som nu har gått, det senaste året, har vi koncentrerat oss på några områden. Det handlar om att stärka den säkerhetspolitiska dialogen och koordineringen mellan de nordiska länderna, att öka informationsutbytet när det gäller kränkningar och incidenter i vårt närområde, att bjuda in representanter från internationella organisationer samt från tredje part för strategisk dialog och att fördjupa samarbetet med de baltiska länderna. Här har Sverige som ordförande i Nordefco tillsammans med Litauen, som är ordförande i det baltiska försvarssamarbetet, lyft fram förslag på områden för samarbete baserat på tidigare tankar inom det nordiska samarbetet.

Det är en högt prioriterad fråga att upprätta säker kommunikation mellan både försvarsministerierna och de militära staberna. Det handlar också om att stärka samarbetet inom utbyte av data inom luftövervakning, att utveckla övningsverksamheten i Norden och tillvarata hela det nordiska övningsområdet, bland annat genom att utöka Cross Border Training-området till att inkludera Island samt att undersöka möjligheterna att etablera en avancerad flygövning – Northern Flag.

Det handlar om att utveckla nordisk-baltisk kapacitetsutbyggnad och stöd till East African Standby Force, att etablera ett samarbete kring alternativbaser genom att bevilja stående tillträde till luftrum och flygbaser samt att utveckla dialogen och informationsutbytet mellan de nordiska länderna gällande internationella insatser genom att arrangera olika möten och seminarier för att utveckla samarbetsområden.

Det svenska ordförandeskapet i Nordefco lider nu mot sitt slut. Vi kommer snart att lämna över ordförandeklubban till våra danska vänner. Det gläder mig att vi har ett driv i samarbetet och att vi har tagit konkreta steg framåt under de senaste åren. Vid nästa möte mellan de nordiska ministrarna i Stockholm i november kommer vi att behandla och fatta beslut om flera handlingsplaner som vi har initierat i år.

Det nordiska försvarssamarbetet har blivit ännu viktigare mot bakgrund av den säkerhetspolitiska utvecklingen. De nordiska länderna har både en möjlighet och ett ansvar för att påverka utvecklingen i vårt närområde. Säkerheten bygger vi tillsammans, och det gör vi genom ett ökat samarbete.