Kristina Persson (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Indlæg
Ræðunúmer
201
Speaker role
Minister for Nordisk Samarbejde, Sverige
Dagsetning

Tack för det stöd som vårt arbete har fått från er här i dag! Jag ska bara komma med några korta kommentarer.

För det första ska man inte blanda ihop den nedkylning av relationerna som har följt Rysslands annektering av Krim och destabiliseringen i östra Ukraina med avvecklingen av vår verksamhet i Sankt Petersburg och Kaliningrad. Det är två olika saker. Det är den tolkning vi har gjort.

För det andra skulle jag vilja säga att Ryssland är en mycket nära och viktig granne till oss på många olika sätt. Därför är kontakter med civilsamhället så angeläget. Vi fortsätter också vårt stöd till projekt i Baltikum, och en del riktar sig till den ryska minoritet som finns i de baltiska länderna. Vi har journalistutbyte, och vi har även stöd till ryskspråkiga medier i regionen, vilket stärker minoritetens rättigheter i de här länderna. Vi har nyligen också gett ökat stöd till en ryskspråkig tv-kanal i Narva.

På det här sättet hoppas vi att vårt fortsatta arbete kommer att bidra till ökad stabilitet och goda relationer med Ryssland framför allt genom kontakter människa till människa och på civilsamhällesnivån, som i det långa loppet är så viktiga för att vi ska ha goda relationer med varandra.