Ellen Trane Nørby (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Gerð
Hovedindlæg
Ræðunúmer
207
Speaker role
Minister for Børn, Unvervisning og Ligestilling, Danmark
Dagsetning

Ærede præsident, kære nordiske venner. Jeg vil gerne fremlægge redegørelsen om Nordisk Ministerråds indsats mod menneskehandel. Det nordiske samarbejde har siden 2001 bidraget til indsatsen mod menneskehandel. Det har vi gjort, fordi det er en uacceptabel krænkelse af menneskers rettigheder og det er en alvorlig forbrydelse. Vi har også gjort det, fordi indsatsen mod menneskehandel ud over det store arbejde, der gøres nationalt, styrkes af, at vi også samarbejder regionalt og internationalt.

Nordisk Ministerråds indsatser gennem årene har haft fokus på at skabe et netværk og understøtte udveksling af viden og erfaringer mellem de specialister, der med arbejder med indsatsen mod menneskehandel i praksis i Norden. Mange af initiativerne har ikke blot bidraget i de nordiske lande, men har også givet bidrag til et bredere regionalt samarbejde i Østersøområdet. Her har Nordisk Ministerråd haft et godt og konstruktivt samarbejde med aktørerne i de baltiske lande og Nordvestrusland om at gennemføre konkrete projekter.

Vi ser et godt eksempel på den indsats i det initiativ, som Nordisk Ministerråd i 2014-2015 har gennemført i samarbejde med myndighederne i Estland, Letland og Litauen. Initiativet har med fire konferencer samlet en bred kreds af specialister og praktikere fra bl.a. politi, retsvæsen, sociale myndigheder og ngo’er. Konferencerne har skabt et rum for at dele erfaringer og udfordringer og de indsatser, der har virket.

Nordisk Ministerråd vurderer, at det nordiske samarbejde har givet et værdifuldt bidrag til den regionale indsats mod menneskehandel. Der er et stort potentiale i at videreføre og udvikle indsatsen i fællesskab. I den sammenhæng har vi også noteret os Nordisk Råds store bevågenhed på og interesse for området.

Nordisk Ministerråd ønsker at videreføre det nordiske bidrag til indsatsen mod menneskehandel. Ministerrådet har derfor besluttet at iværksætte et nyt program mod menneskehandel. Programmet vil indeholde konkrete projekter, der skal medvirke til at opbygge kapacitet gennem udveksling af viden, erfaringer og god praksis, og det skal også være med til at styrke det netværk, der er mellem specialister, der arbejder med indsatsen mod menneskehandel i Norden.

Programmet skal gennemføres i løbet af de næste 3 år. Vi har i 2015 allerede igangsat de første af projekterne. Programmet fokuserer på flere forskellige aspekter af indsatsen mod menneskehandel. Fælles for programmets projekter er dog, at de stiller skarpt på de emner, hvor vi gennem et regionalt samarbejde i Norden kan bidrage til at styrke indsatserne nationalt og lokalt.

Som det fremgår af redegørelsen, spænder projekterne emnemæssigt bredt. For eksempel skal projekterne se på den kommunale indsats på det felt og på en bedre udveksling af oplysninger i sager om menneskehandel i Norden. I forhold til de kommunale projekter vil vi samarbejde med hele Østersøområdet og gennemføre et projekt, som skal give erfaringer med implementering af retningslinjer, som kan bruges lokalt til at styrke den kommunale indsats mod menneskehandel.

Hvad angår udveksling af oplysninger i sager om menneskehandel, har vi allerede igangsat et projekt, der skal komme med oplæg til, hvordan myndighederne i de forskellige nordiske lande kan styrke samarbejdet om udveksling af oplysninger i potentielle sager om menneskehandel og på den måde både være med til at forebygge og bekæmpe menneskehandel i fællesskab.

Herudover indeholder programmet projekter om bl.a. forebyggelse af tvangsarbejde, om forebyggelse af menneskehandel med børn, færgeselskabers muligheder for at iværksætte indsatser mod menneskehandel og om, hvordan sundhedspersonale kan styrke deres kompetencer i at identificere og give pleje til ofre for menneskehandel.

Programmet viderefører også arbejdet med at skabe platforme for netværksdannelse og udveksling af erfaringer med best practice mellem praktikere og eksperter, ikke bare i de nordiske lande, men også i de baltiske lande og i Vestrusland.

Vi vil gerne med det nye program fortsætte med at tilrettelægge muligheder, hvor vores eksperter og praktikere i de nordiske lande kan lære af hinanden og skabe kontakter, som de kan bruge i deres daglige arbejde. Det nye program gennemføres med bred opbakning fra flere sektorer i Nordisk Ministerråd, og de konkrete projekter gennemføres i et samarbejde med de myndigheder, der er i de nordiske lande og i de baltiske lande.

Derudover lægger det nye program stor vægt på et tæt samarbejde med de andre internationale og regionale organisationer, der virker i Østersøområdet, sådan at vi kan skabe en bedre sammenhæng og en bedre synergi i de regionale initiativer, som vi tager. I det nordiske samarbejde og med vores nabolande har vi opbygget et godt netværk og en stærk tradition for, at vi løfter indsatsen mod menneskehandel. Det skal vi fortsætte med det nye program.

Jeg ser frem til at arbejde med programmet og de resultater og erfaringer, det vil bringe, og jeg glæder mig til dialogen med Nordisk Råd om det. Tak for ordet.