Dennis Dioukarev (Replik)

Upplýsingar

Gerð
Replik
Ræðunúmer
257
Speaker role
Uden partigruppeknytning
Dagsetning

Fru president! Tack, utrikesministern, för en bra föredragning! Vi här inne känner alla till den offensiv som i detta nu pågår i staden Mosul, i syfte att frita den från Isis. Det är en stor stad med 1,5 miljoner invånare, vilka nu enligt FN riskerar att drivas på flykt.

Sverigedemokraterna har drivit frågan om gemensamma nordiska gränskontroller för en ordnad process för dem som flyr och för dem som söker asyl. Det handlar också om att kontrollera vilka vi släpper in igen. Det har också en säkerhetspolitisk aspekt för hela Norden.

Vi vet att minst 150 IS-terrorister har lämnat landet för att strida i Syrien. Återvändandet till Norden kommer att vara ett gemensamt problem. Med tanke på att migrations- och integrationsfrågorna nu finns i en gemensam samarbetsstrategi, är man beredd att inom den ramen hantera den frågan? Och finns det någon dialog och beredskap på regeringsnivå, gemensamt mellan de nordiska regeringarna, till exempel inom ramen för Nordiska ministerrådet, när det gäller hur man ska hantera en situation med en ökande flyktingström och återvändande terrorister?